Reddingsplan voor laatste Europese rivierkreeften
De organisatie Geldersch Landschap en Kastelen (GLK) heeft samen met onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit een reddingsplan gemaakt om uitsterven van Europese rivierkreeften te voorkomen.
De laatste Europese rivierkreeften in Nederland huizen in een vijver op landgoed Groot Warnsborn in Arnhem.
Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen Europese rivierkreeften volop voor in Nederland. Daarna is het snel bergafwaarts gegaan, vooral door de opmars van Amerikaanse soortgenoten.
Deze Amerikaanse rivierkreeften, die naar Nederland zijn geïmporteerd, vermeerderen zich explosief en brachten bovendien een schimmelziekte mee, waaraan de Europese kreeften doodgaan. Ook door watervervuiling zijn de beesten vrijwel overal verdwenen.
Alterra deed in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar het behoud van een van de meest bedreigde diersoorten van Nederland. De vijver op Groot Warnsborn moet schoongemaakt worden en meer oeverbegroeiing krijgen, zodat de kreeften zich kunnen verstoppen. Alterra heeft ook tien andere plekken aangewezen waar een populatie kreeften een kans heeft.
GLK wil om te beginnen kreeften uitzetten op vijf plekken, waaronder de vijver bij Kasteel Rosendael in Rozendaal. Voor het reddingsplan is 7.500 euro nodig. GLK is maandag gestart met crowdfunding op internet.