Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Vreemde vogels in Vinkeveen

Sander heeft een ontmoeting met “vreemde vogels” in de Vinkeveense plassen, echt blij is hij er niet mee. Waarom? Dat lees je in zijn duikreport!


Datum: 17 april 2017
Duiklocatie: Vinkeveen

duikreport-call-to-action-350x85

In vele plassen, meren en rivieren krioelt het er al van. Vreemde vogels, maar dan onder water. Vinkeveen leek gevrijwaard te blijven om één of andere reden. Helaas had ik eerder dit jaar ik al ergens een melding gelezen over een waarneming in Vinkeveen. Helaas nu ook met eigen ogen waargenomen. Immigranten: uitheemse grondels. En niet eentje, maar gelijk een stuk of vijf op een vierkante meter. En dan ook al dik van de eitjes. Slecht nieuws voor de inheemse rivierdonderpadjes. Bekend is dat deze vrij snel verdrongen worden door de vrij agressieve en iets grotere grondels. Met een beetje pech heeft dit ook invloed op de afgezette eitjes van rivierdonderpad en kwabaal, welke bij een grotere populatie grondels waarschijnlijk opgegeten gaan worden.

Na enig online onderzoek blijkt het hier om marmergrondels te gaan. Belangrijkste herkenningspunt: de neusopeningen buisvormig verlengd. Dit is goed te zien op de onderstaande foto.

Marmergrondel met de karakteristieke buisvormige neusopeningen

Een ander kenmerk is dat deze grondels zich snel verspreiden. Hier kwamen mijn buddy en ik al snel achter, toen er bij ons beiden grondels omhoog zwommen en zich nestelden op ieders camera. Een vrij ritje naar een andere water? Ik dacht het niet . . . Na enkele foto’s hebben we de visjes van de camera af moeten jagen.

“Liftende” Marmergrondel

Naast de marmergrondels, kwamen we nog vele rivierdonderpadjes en zoetwaterkreeftjes tegen. Voor de grotere vissen lijkt het nog iets te vroeg te zijn. Andere leuke waarnemingen tijdens deze duik zijn de vele strengen baars eieren die werkelijk overal gedeponeerd zijn. Daarover later meer in woord en beeld!

Zoetwaterkreeftje in de aanval


Dezelfde kreeft, maar dan “gesnoot”

Dit bericht delen

Sander van der Heijden

Water trekt mij enorm! In 1998 ben ik een duikopleiding gestart bij duikvereniging OSV ORCA (Alkmaar). De "oude" opleiding voor de kenners. Bikkelen, het was niet gemakkelijk. Met duiken in zoet en zout water, alles in Nederland. Vele jaren later komen daar buitenlandse duikbestemmingen bij. En daarbij de eerste camera, een minolta met onderwaterhuis(je). Prachtige foto's vond ik toen. Vanaf dat moment is een hobby binnen een hobby gaan groeien: fotografie. Van Minolta naar sealife DC 500 naar Canon Powershot G9 en G10. Dan een externe flitser toegevoegd. De foto's worden stapsgewijs beter. Na de G10 een upgrade naar Nikon 7100 met 2 flitser. Foto's blijven verbeteren en vooral veel plezier hebben tijdens het duiken is nu mijn doel. En daar geniet ik elkee keer weer van! En hopelijk genieten jullie mee met mijn artikelen en foto's!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *