Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Walvissen tellen vanuit de ruimte

Wetenschappers hebben een systeem getest waarmee walvissen kunnen worden geteld vanuit de ruimte.

Het computersysteem maakt gebruik van satellietbeelden en speciale sofware waarmee de vorm van de zoogdieren kan worden gedetecteerd.

Bij de eerste test slaagde de computer erin om bijna 90 procent van de aanwezige walvissen (zuidkapers) voor de kust van Golfo Nuevo in Argentinië te spotten. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Onder water

De geanalyseerde beelden waren afkomstig van de satelliet Worldview2, die objecten op het aardoppervlak vanaf 50 centimeter grootte in kaart kan brengen. Verder is de camera in staat om beelden te maken tot 15 meter onder water. De computer analyseerde een gebied van 113 vierkante kilometer op de satellietbeelden en vond 55 mogelijke walvissen. Uit een handmatige analyse van de beelden door mensen bleek dat het systeem 90 procent van de zuidkapers had opgespoord.

Alternatief

Volgens de wetenschappers zijn geautomatiseerde tellingen vanuit de ruimte een goed alternatief voor kostbare expedities met schepen en vliegtuigen die nu worden ondernomen om walvissen te tellen. “Met onze studie bewijzen we dat het mogelijk is”, verklaart hoofdonderzoeker Peter Fretwell op BBC News.

“Aangezien de resolutie van satellietbeelden zal toenemen en de beeldanalyse door de computer ook beter zal worden, moet het mogelijk zijn om meer soorten walvissen op verschillende locaties te tellen”, aldus de onderzoeker.

Fretwell gelooft zelfs dat het ooit mogelijk zal zijn om de complete populatie walvissen op aarde vanuit de ruimte in kaart te brengen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief