Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Nieuws

Minuscuul onderzeeërtje

Een onderzeeër ter grootte van een molecuul? Ja, het bestaat. En nee, je zult ze tijdens de duik niet tegenkomen, laat staan dat je ze kunt zien. 

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzeebootjes ter grootte van een molecuul gecreëerd. De met het blote oog niet waarneembare bootjes zijn opgebouwd uit 244 atomen, worden aangedreven door ultraviolet licht en kunnen een topsnelheid bereiken van 2,5 centimeter per seconde.

Toekomstige versies van de nanovoertuigen zijn mogelijk geschikt om medicijnen te transporteren in het lichaam van mensen.

Dat melden onderzoekers van Rice University in het wetenschappelijk tijdschrift Nano Letters.

Besturen

De minuscule onderzeeërs zijn atoom voor atoom opgebouwd in het laboratorium van hoofdonderzoeker James Tour en zijn medewerkers. De nanobootjes kunnen nog niet worden bestuurd, maar zijn wel in staat om zich door vloeistoffen te bewegen, zo blijkt uit de eerste experimenten.

De wetenschappers lieten de onderzeeërs varen door vloeibare oplossingen die bestonden uit moleculen die even groot waren als de bootjes zelf.

Volgens Tour is dat een bijzondere prestatie. De onderzeeërs moesten namelijk constant relatief loodzware moleculen opzij duwen om door de vloeistof te kunnen reizen. “Je kunt het vergelijken met een persoon die over een basketbalveld loopt, terwijl er duizend mensen langs het veld staan die constant basketballen naar hem gooien”, verklaart hij op de nieuwssite van Rice University.

Medicijnen

De wetenschappers hopen dat nano-onderzeeërs in de toekomst in staat zullen zijn om medicijnen en andere stoffen naar specifieke plaatsen in het lichaam van mensen te transporteren.

“Dit is pas de eerste stap, we hebben alleen bewezen dat deze techniek kan werken”, aldus Tour. “Nu gaan we de mogelijke toepassingen verkennen.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief