Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Aangespoelde haai gestorven aan hoofdwond

De zeldzame haai die twee weken geleden aanspoelde op het strand van Vlieland is overleden.

Dat meldt het Dolfinarium in Harderwijk, waar het dier sindsdien werd opgevangen, zondag.  De vrouwtjeshaai kreeg in Harderwijk sondevoeding, omdat ze niet wou eten. Toch rekende het park erop dat de toonhaai wel zou herstellen. De hoofdwond die het dier had herstelde echter slecht en de verzorgers vermoeden dan ook dat die verwonding het beest fataal is geworden. Een meeuw heeft de haai mogelijk in het hoofd gepikt, toen de vis op het strand lag. Die heeft daardoor mogelijk inwendig letsel opgelopen.

Hoofdwond

”De schedel van dit soort haaien bestaat uit kraakbeen, waar een meeuw makkelijk doorheen prikt en dus bij de hersenen kan komen. We hebben de hoofdwond behandeld met antibiotica en honingzalf maar dat mocht helaas niet baten”, aldus verzorger Erjan Veldman van het Dolfinarium. De dode haai wordt onderzocht door de Universiteit van Utrecht. 

De stranding van de haai was uniek voor Nederland. De gevlekte toonhaai is een zeldzame soort, die nooit eerder op de Nederlandse kust is aangespoeld. Het dier komt volgens het Dolfinarium alleen veel voor in de Noordzee als het zomer is en het zeewater meer op temperatuur is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief