Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

De eerste duik

Een nieuwe blogger! Dorien Schröder gaat je in haar blogs bijpraten over haaien, maar eerst een korte kennismaking.

Dit is de eerste keer dat ik iets schrijf voor DuikeninBeeld, dus ik zal me even voorstellen. Ik ben een marien bioloog met een passie voor reizen en natuurlijk ook voor duiken. Mijn specialisatie is haaien, al heb ik ook onderzoek gedaan naar zeehonden, dolfijnen en walvissen.

RTEmagicC_Zwartpunt_rifhaai.jpg

Ik weet nog goed wanneer de fascinatie voor de oceanen begon, ik was zeven en las het Greenpeace magazine van mijn moeder. Vanaf dat moment wilde ik ‘de walvissen redden’ als ik later groot was. Inmiddels heb ik dus wel mijn interesse verbreed, maar conservatie neemt nog steeds een belangrijke plaats in.

Na mijn middelbare school ben ik door Australië en Nieuw Zeeland gaan reizen. Dit is waar ik besloot om marien bioloog te worden. In West Australië ligt het Ningaloo Reef, een koraalrif dat op de meeste plaatsten vanaf het strand te bereiken is. In Coral Bay kun je naar Skeleton beach gaan, waar in de zomermaanden jonge zwartpunt-rifhaaien in de ondiepe wateren komen jagen. Daar stond ik toen tussen, in kniediep water, en maakte me toch een beetje zorgen over hoe dicht bij ze kwamen. De foto’s die ik toen gemaakt heb zijn niet fantastisch, aangezien dit voor het digitale tijdperk was, maar ze laten wel zien hoeveel haaien daar zonder problemen rond mensen zwommen terwijl ze aan het jagen waren. In Australië ligt natuurlijk ook dat rif aan de andere kant van het continent, het Great Barrier Reef. In die tijd had ik nog geen duikbrevet, maar tijdens een dagtripje op het GBR kon ik het toch niet laten om een proefduik te doen. En meteen daar achter aan nog een proefduik, want een kwartier was echt niet lang genoeg! Ik vond het waanzinnig dat ik zo lang onder water kon blijven en rustig alle koralen, vissen en schelpen kon bekijken. Verder vond ik de absolute rust fantastisch, het enige geluid je eigen ademhaling en het geknabbel van vissen aan algen. Het heeft toen nog een aantal jaar geduurd voordat ik mijn duikbrevet heb gehaald, maar mijn ervaringen in Australië zijn me altijd bij gebleven.

RTEmagicC_Maori_wrasse_GBR.jpg

701c82af0a

In de stukjes voor DuikeninBeeld zal ik schrijven over verschillende haaiensoorten, de duiken die ik daarmee heb gedaan en over mariene biologie natuurlijk!

Links:

http://www.dutchsharksociety.org

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief