Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Maaginhoud potvissen helpt mogelijk bij bescherming

Twee zeldzame soorten Atlantische potvissen blijken vergelijkbare diëten erop na te houden.

Amerikaanse onderzoekers presenteren de resultaten vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrijft Marine Mammal Science.

De twee soorten, de ‘kleinste potvis’ en de dwergpotvis, komen beide voor in de Atlantische oceaan en zijn beide zeldzaam.

De Amerikanen hoopten via de maaginhoud van aangespoelde exemplaren te achterhalen wat het dieet van de dieren is. Als dat bekend is, zouden er gerichte acties ondernomen kunnen worden om de dieren te beschermen.

Dieet

Potvissen staan bekend om hun dieet van inktvissen, en die verteren ze helemaal op hun snavel na. Een van de onderzoekers was in staat de gegeten inktvissen te determineren aan de hand van de snavel.

Uit die analyse bleek dat de dwergpotvis een iets bredere selectie aan prooien at dan de kleinste potvis. De leefgebieden van de twee overlapten wel sterk. Het had ook zo kunnen zijn dat de ene soort wat dieper water als jachtgebied had.

Omdat de dwergpotvis een gevarieerder dieet heeft is die beter bestand tegen veranderingen in zijn omgeving. De kleinste potvis zou volgens de onderzoekers dan ook de eerste aandacht moeten krijgen bij een eventuele beschermingsactie.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief