Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Klimaatverandering zal ook zeebodem treffen

Klimaatverandering zal in de komende eeuw een zeer negatieve invloed hebben op de organismen die op de zeebodem leven, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De biomassa op de bodem van oceanen, zal in de komende honderd jaar wereldwijd met ongeveer vijf procent afnemen door de opwarming van de aarde.  In het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan zal de totale massa aan organismen op de zeebodem mogelijk zelfs met 38 procent slinken.Dat beweren Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology.

Klimaatmodellen

De onderzoekers gebruikten klimaatmodellen om toekomstige veranderingen te voorspellen in voedselketens op de zeebodem.  Uit het onderzoek blijkt dat organismen tot vier kilometer onder het zeeoppervlak de komende eeuw in problemen zullen komen door de opwarming van de aarde.

Kleine zeediertjes die na hun dood naar de zeebodem zinken, vormen een belangrijke voedselbron voor de organismen op de zeebodem. Door klimaatverandering zullen er steeds minder van deze diertjes overblijven.  

Cijfers

Volgens de onderzoekers wordt er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de invloed van klimaatverandering op de zeebodem. 

“Er wordt veel gespeculeerd over de impact van klimaatverandering op de zeebodem, maar wij wilden nu eens op een wetenschappelijke manier cijfermatige voorspellingen doen en ook in kaart brengen waar deze veranderingen zich zullen voltrekken”, verklaart hoofdonderzoeker Daniel Jones op nieuwssite Eurekalert. 

“We hadden veel negatieve veranderingen wel verwacht, maar de mate van verandering in het noorden van de Atlantische oceaan is ongelooflijk. Globaal gezien hebben we het over een afname van biomassa die even groot is als het opgetelde gewicht van alle mensen op aarde.”

Foto: Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief