Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Paul van der Ende – Snoekbaarzen op de paaigronden

Ook onder water is het lente als Duikreporter Paul onderduikt in het zoete water. Het onderwaterleven is zich aan het voortplanten.

Het is eind april en de watertemperatuur komt weer boven de 10 graden. Ook onder water is de lente begonnen. Tijd om eens een kijkje te nemen. We gaan op bezoek bij de snoekbaarzen die de rivierplassen opzoeken om hun nesten te bouwen. Op de ondieptes van de plas komen we een snoekbaars tegen die zijn nest heeft gemaakt op een met wier begroeide autoband. Zijn eitjes liggen als een wit kleed onder hem. Pas als je heel dichtbij komt kan je de eitjes goed zien. Wel begint de snoekbaars dan driftig rondjes te zwemmen. Hij bewaakt zijn nest goed en is voor niemand bang. Als je te dichtbij komt kan je zelfs een beuk krijgen. Hij bewaakt zijn nest goed en is voor niemand bang.

Deze periode van het jaar is het zicht vaak nog goed in de rivier plassen. We maken een rondje langs de objecten en we komen veel snoekbaarzen tegen. Ze lijken het fijn te vinden om hoog op objecten te liggen met een mooi uitzicht over de omgeving.

De snoekbaars is niet de enige vis die zijn eieren heeft afgezet. Tijdens de volgende duik komen we ook eieren van de baars tegen. Die hangen vaak hoog in takken of in objecten onder water. Deze ei slierten hangen als kerstversiering in de boom en het zijn er best veel. Sommige eitjes zijn wat verder gevorderd en kan je, als je heel goed kijkt, 2 zwarte stipjes zien zitten. Dit worden later de oogjes van de vis. Je komt baarzen eieren wat vaker tegen dan die van de snoekbaars. In tegenstelling tot de snoekbaars kijkt de baars niet om naar zijn eieren. Dat geeft mij wel rustig de tijd om een foto te kunnen nemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief