Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Panama

Panama is het laatste land in het rijtje Midden-Amerikaanse landen voordat het Zuid-Amerikaanse continent begint. Het land, onmiskenbaar bekend van het Panamakanaal, heeft een erg lange kustlijn. Het grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de Atlantische Oceaan.

Algemene info

Hoofdstad Panama City
Aantal inwoners 3,2 miljoen in het hele land; 1,1 miljoen in Panama City
Taal Spaans; Engels en enkele Indianentalen
Valuta Overal kan met Amerikaanse dollar worden betaald
Reisdocumenten Visum niet nodig. Een geldig paspoort, mits Nederlands ingezetene en niet langer dan 30 dagen in het land.
Website www.visitpanama.com

Duikenpanama4

Het duiken in Panama is heel divers. De naam Panama betekent letterlijk ‘de plek met een overvloed aan vis’, en de verschillende duikplaatsen kunnen deze naam zeker waarmaken. Er zijn meer dan 250 soorten vis, en meer dan 50 verschillende soorten koraal te bewonderen. Het meest aantrekkelijke van het duiken in Panama is dat je binnen één land binnen redelijke afstand in twee totaal verschillende oceanen kunt duiken. De Caribische kant heeft harde koralen, gekleurde rifvissen en schildpadden. Het duiken hier is meestal wat rustiger en ook geschikt voor beginnende duikers. De Grote Oceaan, aan de andere kant van Panama, heeft meer stroming en daardoor meer grotere vis. In ieder jaargetijde kan worden gedoken, het zicht in het Caribische gebied kan in het regenseizoen (vanaf half april tot half oktober) iets minder zijn. Echter dan komen juist de walvishaaien in juli naar de Grote Oceaan in Panama. De watertemperatuur ligt tussen de 20°C en de 25°C. Aan de Caribische kant kan met dun duikpak of ‘shorty’ worden gedoken. Aan de kant van de Grote Oceaan is een duikpak van minimaal 3 mm wenselijk, er wordt dieper gedoken en door de stroming kan de temperatuur schommelen. De meeste duiktours worden georganiseerd vanuit Panama City.

De Archipel Bocas del Toro is gelegen aan de Caribische noordoostkust van Panama en is een droom voor een ieder die van zon, zee en natuur houdt. Het National Marine Park Bastimento beslaat een groot gedeelte van het gebied met zijn zes eilanden. Het hoofdeiland Colón is een goede basis om vandaar uit te gaan duiken en andere eilanden te bezoeken. Duiken in dit gebied is zeer betaalbaar en ook voor de beginnende duiker geschikt. Vanuit Panama City gaan verschillende binnenlandse vluchten naar Bocas del Toro.
Vanuit Panama City kunnen dagtours gemaakt worden naar de baai van Portobello (Caribische gebied) ofwel Drake’s eiland of naar de zustereilanden eilanden Taboga en Taboquilla (Grote oceaan). Panama City zelf is een prima uitval basis om de stad, de omgeving of het land te bezoeken.

panama2Duiken in het Coiba nationaal Marine park is heel speciaal. Het vroegere gevangeniseiland Coiba in de baai van Chiriquí is zowel boven als onderwater een beschermd natuurpark. Door de stroming is er veel vis. Tussen juli/augustus en oktober zijn er bultrugwalvissen! Er wordt gedoken vanuit Santa Catalina en er is beperkt verblijf van zes personen maximaal op Coiba eiland mogelijk. Duiken hier is voor de geoefende duiker. Vervoer naar het plaatsje Santa Catalina is mogelijk met een transfer vanuit Panama City, de prijs is afhankelijk van het aantal inzittende. Het ook mogelijk per huurauto vanuit Panama City of vanuit David ( na een binnenlandsvlucht) Santa Catalina te bereiken. Openbaar vervoer is ook mogelijk, maar niet optimaal.

Beste reistijd voor duikers

In elke periode van het jaar kan worden gedoken. In de droge periode tussen december en half april is het beste zicht. Weinig regenwater stroomt via de rivieren in zee. Echter in de regenperiode heb je de meeste kans om grote vissen te zien. Zoals bultrugwalvissen en walvishaaien in juli en augustus.

KlimaattemperatuurPanama_02

Beste reistijd is de droge periode december tot half april. Het is dan ook de drukste tijd voor het toeristenseizoen.  Onze zomerperiode valt daar in de regenperiode in Panama, van half april tot half oktober. Het regent niet de hele dag, meestal ’s morgens, kort en hevig.

Wat kun je in Panama nog meer doen?

 • Ecotoerisme, Panama is één groot Eco paradijs, prachtige beschermde natuurparken, een half uur rijden vanuit Panama City en je bent al in de jungle.
 • Zeilvakanties
 • Visreizen
 • Wandelen in het gebied van Boquete
 • Autovakanties, afstanden zijn niet groot, wegen zijn uitstekend.
 • Gevarieerde vakantiemogelijkheden, combinaties van stad en strand, cultuur en natuur, meerdere vluchten per dag naar verschillende delen van het land.
 • Panamacity is de winkelstad van Midden Amerika!

Wat je niet mag missen…

 • Een bezoek aan het panama5door tropisch regenwoud omringde Panamakanaal. Het kanaal verbindt de Atlantische oceaan met de Grote Oceaan. Een bezoek aan dit kanaal en haar sluizencomplexen is zeer indrukwekkend, voor de liefhebber: er kan gedoken worden in het zoete water van deze wereldberoemde waterverbinding.
 • De plaats Boquete is gelegen in het prachtig berggebied in het binnenland van Panama, waar de koffie wordt geteeld. Er kunnen interessante excursies en wandelingen worden gemaakt in deze omgeving.
 • Het Carnaval in Panama, 2010 van 13 t/m 16 februari.
 • Panama heeft prachtige stranden, bijvoorbeeld: San Blas eilanden, Archipel Bocas del Toro

Aanvullende info over Panama

Panama, kan gezien worden als een parel die nog niet ontdekt is. Als men aan Panama denkt dan komt dat voornamelijk door het Panama kanaal, maar het land heeft nog veel meer te bieden. Het land kent 7 indianenstammen waarvan er 3 bezocht kunnen worden, de meest bekende indianenstam zijn de Kuna Indianen. De Kuna ‘s leven op de San Blas eilanden, een archipel van 365 eilandjes met hagel- witte stranden en palmbomen.
panama3Panama kan gezien worden als de landbrug tussen 2 continenten, waardoor het een rijke flora en fauna heeft. De prachtige natuur van Costa Rica loopt over de grens door in Panama. Het gebied rondom David, Cerro Punta en Boquete zijn hierdoor ook rijk aan prachtige natuur en de enige stille volkaan Volcan. De Darien jungle, aan de kant van Colombia, is dicht begroeid en is huis voor vele dier en plantsoorten.

Centraal Panama staat bekend om zijn populaire stranden die maar op ongeveer 2 uur rijden van Panama City liggen. Hier zijn meerdere grote all-inclusive hotels met alle faciliteiten voor een goede strandvakantie te vinden.
De steden in Panama zijn goed te bereiken via de “Pan American Highway,” maar ook via de lucht zijn de verschillende plekken goed te bereiken. Een combinatie van vele verschillende onderdelen is hierdoor goed mogelijk.

     panama8   panama7

Foto’s:
Onderwaterfoto rechtsboven bij Duiken: Karin Brussaard
Overige onderwaterfoto’s: Scuba Coiba

De informatie en de bijbehorende foto`s in de rubriek Landen-/Regio-info worden aangeleverd door de officiële toeristische instantie van het land/de regio of door de PR-vertegenwoordiging in Nederland en/of België.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief