Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Tikva Looijen – Duiken met Walvishaaien

LocatieIsla de Coiba

Duiken om jaloers op te worden. Tikva deelt in dit Duikreport haar foto’s en video van een fantastische ervaring: duiken met vijf walvishaaien bij Isla de Coiba in Panama.

Isla de Coiba is zeker geen geheim meer bij de echte duikliefhebber, maar bij het grote publiek is het nog onbekend. Van 1919 tot 2004 was er op het eiland een zwaarbewaakte gevangenis en dit verklaart ook meteen waarom de natuur hier zo goed bewaard is gebleven. Tegenwoordig is er alleen op het hoofdeiland wat bebouwing voor toeristen en wordt de regio beschermd als National Marine Park. De beste plek om tochten te ondernemen naar Isla de Coiba en de duiklocaties is Santa Catalina. In dit surfersdorp zijn drie verschillende duikscholen die dagelijks de 1 uur durende trip maken. Ook organiseren ze meerdaagse duiktochten.

Ik ga één dagje duiken met 3 duiken achter elkaar. Al bij het afdalen zoeft er een manta voorbij. Kort daarna duikt er een grote schaduw op. Een walvishaai! Eigenlijk zou ik niet verbaasd moeten zijn want de afgelopen zes dagen heeft elke duiktrip minimaal één walvishaai (onder water of vanaf de boot) gezien. Maar toch, je weet het nooit zeker. Al eerder snorkelden we met walvishaaien in de Filipijnen maar deze ontmoeting onder water is extra indrukwekkend.

Opeens duikt er vanaf de andere kant nog een walvishaai op, deze keer bijna op dezelfde hoogte als ik. Wat een prachtig en indrukwekkend beest!

De rest van de duik is het ene hoogtepunt na het anders. Wanneer een walvishaai verdwijnt, duikt al snel een andere op. Op een gegeven moment hebben we er drie tegelijkertijd in het gezichtsveld. Ze duikelen zelfs over elkaar heen. Wat een schouwspel!

 

Er is bijna geen tijd om naar de rest van de omgeving te kijken die toch ook zeker de moeite waard is. Enorme groepen vissen en bijzondere soorten zoals een frogfish. Er zijn ook meer dan genoeg rifhaaien en we zien nog verschillende schildpadden en een zeepaardje. Er is relatief weinig koraal maar vooral grote rotsen. Het duiken is best heftig, 20 meter zicht en dan kom je een thermocline tegen. Opeens moet ik rillend van de kou vechten tegen de stroming en zie je nog net de flippers van de duiker voor je. Dan duik je er weer uit en zijn er enorme wolken vissen.

Met recht een bestemming die je direct op je wensenlijst mag plaatsen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief