Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Puinruimen in de Put van Raamsdonksveer

Datum 7-7-2013
Locatie Put van Raamsdonksveer

Hoog tijd om in actie te komen! Duikreporter René zet op een mooie avond zijn eigen schoonmaakactie op. Een nuttige én mooie duik!

Heerlijk die zomerse dagen in het weekend, helaas moet ik maandag weer gewoon werken. Het was een lekker weekend, ondanks het relatieve drukke schema. De drang om het af te sluiten met een lekker soloduikje in mijn “achtertuin” en het zien van het enthousiasme van “Duik de Noordzee schoon” heeft mij geïnspireerd om mijn eigen bijdrage te doen. Vanavond zou ik puin gaan ruimen!!

Waarom dit idee ineens zo sterk opkwam vandaag heeft waarschijnlijk te maken met de rotzooi die wij vanochtend aantroffen bij de Put van Lage Zwaluwe, waar je op een zandstrandje lekker kunt recreëren aan het water. We waren daar best vroeg en dus kon je puinzooi van de dag(en) ervoor nog zien. Bah, ik heb hier zo’n schijthekel aan! Zielige lui die hun blikjes, zakken chips en weet ik wat al niet meer gewoon later rondslingeren. Echt, ruim je zooi op aub, hoe triest ben je als je die moeite niet eens kunt nemen. Anderen willen ook graag op een schoon strandje recreëren.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een heerlijke paar uur in en aan het water spelen met de kids, was het tijd om nog even langs opa te gaan. Die mist de kinderen nu ontzettend als hij daar alleen in dat ziekenhuis ligt, dus ik vond dat ik met ze langs moest gaan. Na dit bezoek hadden we een bbq op het programma staan met mijn moeder en mijn zus en haar gezin. Gezellig dagje zo, maar nog net niet helemaal compleet en dus besloot ik om 19.30u te gaan duiken, zonder camera dit keer, maar met een netjes waar ik het puin mee zou gaan bergen.

Op de parkeerplaats, bij de steiger en op het grasveldje was het nog druk met jongelui die van de gezelligheid genoten. Ik kleedde me meteen om in mijn natpak (ja alweer!!) en liep naar het water. Ik had er echt zin in en met deze temperaturen vind ik het stiekem ook weer heerlijk om wat water op mijn lijf te voelen. Met mijn netje in mijn hand begon ik onder de steiger, hier vond ik het ene blikje na het andere, dan weer een plastic bakje van een frietje, een aansteker, zakken van chips, een inlegkruisje (ja echt), en van alles en nog wat. Ik heb alle duikskills genegeerde en ben als een dolle gaan vroeten en ruimen en lette verder niet op mijn trim, andere duikers waren er toch niet en dan is het wel een lekker om gewoon te rommelen…haha.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na 12 minuten stond ik al weer op de kant, mijn zak was vol en helaas de afvalbak op de kant ook. Ik heb er maar voor gekozen om het er onder te dumpen, want ik weet dat op maandag de Gemeente weer komt opruimen. Het is even niet anders, excuses daarvoor. Een van de jongeren sprak me aan en verbaasde zich toch ook wel dat er zoveel afval uit kwam en vroeg nog of de hele put er zo bij lag. Ik zei dat dat gelukkig niet het geval was, maar toch. Het is wel een teken. Nu is het bij de steiger natuurlijk vaak erg druk met jongeren en die hebben dat verantwoordelijkheidsgevoel nog niet jammer genoeg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na deze eerste zak besloot ik wat dieper te gaan duiken om daar eens te gaan kijken of er afval lag. Ik verwachtte eigenlijk van niet en gelukkig kwam mijn verwachting uit. Onderweg zag ik niet veel, weinig begroeiing en geen enkele vis. Ik kwam na een tijdje aan de overkant aan en besloot op zo’n 3m terug te gaan duiken, want op die diepte verwachtte ik wel meer afval te vinden. En inderdaad, hier vond ik wederom de nodige blikjes en verpakkingen. Maar ook hier weer precies bij een instappunt voor recreanten. Typisch toch….

Langs de rietkraag vond ik nog wat kleine spullen en ineens voelde ik met een beetje bekeken. Ik keek op en ik zwom inmiddels in een wolk van kleine visjes van slechts een paar centimeter groot. Echt duizenden bij elkaar. Ik heb dit vaker gezien en eigenlijk weet ik nog steeds niet welk soort vis dit is? Dat moet ik toch eens opzoeken of navragen. Ik dook zonder duiklamp en ademde heerlijk rustig, de visjes bleven mooi boven, onder, naast en voor me zwemmen. Bijna had ik een vaderlijk gevoel en leek het wel mijn eigen kroost, erg grappig.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de boom aangekomen werd deze school zo nodig nog groter en ik genoot hier echt van. Het blijft een mooi gezicht, was missen mensen die niet duiken toch eigenlijk veel van de natuur…

Een stukje na de boom vond ik de grote buis. Het viel me eigenlijk op dat hier nog geen enkele vorm van waterplanten te vinden was en dacht nog aan de duik dat ik hier die grote paling vond. Ik keek in de buis met mijn lamp en ja hoor….daar was die paling weer. Hij bleef ook mooi zitten, dus ik kon hem goed bekijken. Met mijn lampkop naast hem kon ik hem schatten op zo’n 70-80cm, dus het is echt geen kleintje!! Na deze ontmoeting heb ik de gang er wat in gezet om weer bij de instap te komen en echt veel afval vond ik ook niet meer. Dat was maar goed ook, want inmiddels was mijn zak weer helemaal tjokvol en kon er echt niets meer bij.

Op de kant was het nog drukker geworden met jongeren en onder hun toeziend oog, dumpte ik het afval bij de rest onder de afvalbak. Nadat ik mijzelf weer had omgekleed heb ik mijn camera gepakt en wat foto’s gemaakt van de ondergaande zon en de put. Maar ook van het afval, want dat wil ik wel even met iedereen delen. Hopelijk wekt dit nog wat meer bewustzijn….ben zuinig op de natuur en gooi je afval in de afvalbak!!

Maximale diepte 8,3m, temp. 13-19gr.C., zicht 2-4m, duikduur 65min.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief