Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – 2021 afsluiten bij vader zeedonderpad

Het duikjaar 2021 sluit Duikreporter René Weterings af met een bezoek aan een zeedonderpad die zijn nest trots bewaakt.

Dit wordt de allerlaatste duik van 2021. De eerste duik van vandaag was een lekkere ontspannen duik bij het gemaal. Nu ga ik even op kraamvisite bij de zeedonderpad met het rode nestje, want ik ben er nu toch.

RENE_WETERINGS_20211230_1118_Dreischor_Reefballs_010_Zeedonderpad_nest-113255

Vanochtend ben ik deze duikstek nog voorbij gereden, want het was er mij te druk. Nu staan er nog steeds tien auto’s, maar de meeste duikers liggen er al in of gaan bijna het water in. Dat wil zeggen dat ik straks waarschijnlijk weer alleen in het water lig. Alleen een andere soloduiker naast me zal ongeveer gelijk met mij te water gaan. Eerst vul ik mijn fles nog even en eet ik wat boterhammen, het is immers gewoon lunchtijd en ik heb na de eerste duik toch best trek gekregen. Op de rand van de kofferbak van de auto rust ik uit en geniet ik van een bakje koffie en daarna praat ik nog even bij met een aantal bekenden. 2021 is al weer bijna ten einde, wat is het weer voorbij gevlogen. Dit wordt mijn 107e duik van dit jaar, een record voor mij!

RENE_WETERINGS_20211230_1118_Dreischor_Reefballs_045_Zeedonderpad_nest-113255

De koffie en boterhammen zijn op en smaakten prima, het is tijd om mezelf klaar te maken. Met de tips over de locatie van het nestje in mijn achterhoofd, wandel ik naar de steiger. De laatste duikers die nog in het water lagen komen er nu net uit. Prachtig uitgekiend, al zeg ik het zelf. Ik wacht op mijn beurt en laat mezelf dan in het frisse water glijden. Na een korte check of er niks lekt daal ik af en ga ik richting het westen. Het duurt maar een minuut of twee voordat ik het nestje vind. Je moet het maar weten, want je zwemt er toch stiekem gemakkelijk voorbij. Zeker als je geen duiklamp zou gebruiken.

RENE_WETERINGS_20211230_1118_Dreischor_Reefballs_057_Reefball-113255

Vader zeedonderpad ligt achter de oesters, ik maak eerst wat foto’s van het nestje zodat ik mijn camera-instellingen goed heb voor het geval vader nog even komt kijken. Dat gebeurt niet meteen, dus ik doe eerst een rondje over de reefballs en ook hier vallen mij de plukjes oranje sponzen op die de winter in het zoute water wat kleur geven. Ik zoek naar andere nestjes, maar ik vind verder niks dus ga ik snel terug naar het rode nestje in de hoop dat vader zeedonderpad zich laat zien. En ja hoor, dat is gelukkig het geval. Trots en waakzaam ligt hij boven op de oesterbegroeiing en wordt af en toe van het zicht onttrokken door een flinke pluk roodwier. Ik moet goed timen om hem in beeld te krijgen. Door het beetje stroming wat er is lukt dit aardig.

RENE_WETERINGS_20211230_1118_Dreischor_Reefballs_062_Reefball-113255

Niet veel later komt vader zeedonderpad een etage lager kijken en positioneert zich parmantig voor het nest. Perfect! Het kon niet beter. Voorzichtig probeer ik zo dichtbij als mogelijk is te komen, want met de fisheyelens is dat wel het mooiste. Dat lukt, maar het is het even zoeken naar de juiste positie van mijn flitsers. Na een paar mislukte pogingen heb ik het voor elkaar en kan ik steeds een beetje dichterbij komen en schiet ik uiteindelijk een mooie ‘close focus wide angle’ van deze zorgzame vader. Helaas laat de zon zich vandaag niet zien, want dat had het plaatje helemaal compleet gemaakt. Wellicht komt er nog een kans deze winter. Maar voor nu vind ik het prima, ik ben dik tevreden met de paar foto’s die ik nu heb. Vader zeedonderpad kan weer lekker van de rust genieten.

RENE_WETERINGS_20211230_1118_Dreischor_Reefballs_065_Mosselen-113255

Een laatste rondje over de reefballs geeft mij nog de gelegenheid om ze te fotograferen met die mooie oranje plukjes spons. En na een dik uur vind ik weer mooi geweest voor deze duik en ook voor dit jaar. 2021 is duiktechnisch aan zijn einde gekomen met dik 120 uur onder water in 107 duiken.

Eens kijken wat 2022 voor ons in petto heeft wat duiken betreft!

Max. diepte 8,5 m, temp. 6 gr. C., zicht ca. 3-4 m, duiktijd 68 min.
Duik 1118 (Dreischor reefballs, donderdag 30-12-2021, 14.00u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief