Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Ook koralen werken samen

De samenwerking van soorten bepaalt de groei van koraalriffen in de diepzee. Dit blijkt uit onderzoek naar de interactie tussen koralen.

Koudwaterkoralen vormen riffen van enkele tientallen tot honderden meters hoog in de diepzee, waar het echte hotspots van biodiversiteit en biologische activiteit zijn. Mueller onderzocht de ecologische interacties op het rif tussen de meest algemene koraalsoort, een in het kalkskelet wonende worm, een spons en de microben op het koraal. Zij onderzocht deze interacties door het aanreiken van mogelijke voedseldeeltjes, bv. algjes, met stabiele isotopen van koolstof en stikstof. Zij kon vervolgens de opname en het metabolisme volgen van de verschillende voedselbronnen door deze vier belangrijkste groepen in het koraalrif.

De in het koraalkalk wonende worm bleek van groot belang voor de stimulering van de kalkvorming door het koraal. Hierdoor wordt een steviger skelet gevormd. De spons bleek essentieel voor de efficiëntere recycling van voedingsstoffen binnen de rifgemeenschap (geen ontsnapping van schaarse stoffen) en bacteriën verzorgen de toegang tot anorganische stikstof. Deze bacteriën groeien voor een belangrijk deel autotroof, waardoor ze net als algen kooldioxide omzetten tot celmateriaal, maar nu met een chemische energie in plaats van zonlicht als energiebron.

Bron: NIOZ

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief