Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Haaien in de val

Dorien Schröder heeft een aantal jaar onderzoek gedaan in Zuid-Afrika. En dat was best wel eens erg verrassend.

Toen ik begon met werken in Zuid-Afrika, hadden de stagiairs de kans om tijdens hun maand (of langer) een klein onderzoeksproject op te starten. Een van onze stagairs wist dat we tijdens duiken op de riffen wel eens kreeften tegenkwamen en wilde dan ook proberen om deze te vangen. Daarvoor ontwierp hij een aantal kreeftenvallen zoals deze ook in de Verenigde Staten gebruikt worden.

Na een middag vallen in elkaar zetten waren we klaar voor het grote experiment. We lieten op een aantal riffen de vallen met aas zakken en na het aas tenminste een half uur te hebben laten weken, haalden we ze weer op. In de eerste paar vonden we helaas geen kreeften, maar in de laatste val vonden we tot onze verbazing een aantal benthische haaien! Een aantal experimenten later werd ons vermoeden bevestigd, op de kreeftenvallen kwamen geen kreeften af, maar wel haaien. En zo af en toe een octopus.

leopard shark_haai_Dorien Scröderkreeftenval_Dorien Schröder

Voor de benthische soorten in de baai hadden we al een ‘tag-and-release’-project opgezet, waarbij elke gevangen haai wordt gemeten en gewogen en een kleine spaghetti-tag kreeg met een specifiek nummer. Vervolgens worden de haaien weer uitgezet. Het Oceanographic Research Institute (ORI) geeft deze spaghetti-tags gratis uit aan vissers, die hun metingen met tagnummer terugsturen aan ORI. Als de vis (of haai) opnieuw gevangen wordt, wordt deze informatie nogmaals opgestuurd en kunnen de groei en het habitatgebruik worden onderzocht.

Tot dat moment vingen wij de meeste haaien door vissen of freediving, maar met de kreeftenvallen hadden we er een simpele en haaivriendelijke methode bij. De meest voorkomende haaien in de baai zijn de pyjama-kathaai, leopard-kathaai en de puffadder-kathaai. Met ons onderzoek verzamelden we informatie over de populatiegrootte, soorten- en lengteverdeling, groeisnelheid, habitatgebruik en -voorkeur, seizoenaliteit en overleving van deze soorten. De soorten zijn endemisch voor Zuid-Afrika (komen dus alleen daar voor). Het onderzoek was dan ook erg belangrijk voor de conservatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief