Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen

Besmettelijke koraalziekte nu rond vijf Nederlands-Caraïbische eilanden

Stony coral tissue loss disease (SCTLD), de koraalziekte die zich door het Caraïbische gebied verspreidt, blijft de gemoederen bezighouden. Ook rond Curaçao zijn koralen geïnfecteerd.

De koraalziekte werd in 2014 voor het eerst bij Florida geconstateerd en dook in 2018 al op rond Sint Maarten en vervolgens ook bij de buureilanden Saba en Sint Eustatius. In de zomer van 2022 werd groot alarm geslagen op Bonaire en inmiddels heeft ook Curaçao met de ziekte te maken, meldt de Dutch Caribbean Nature Association (DCNA). De ziekte kan aanzienlijke ecologische, economische en sociale gevolgen hebben binnen het Nederlands Caribisch gebied. Niet voor niets doet DNA een oproep aan inwoners en toeristen om zich te houden aan de aanbevelingen en regels van de lokale natuurorganisaties en waarnemingen te melden bij de kantoren van de nationale mariene reservaten.

Effecten

Koraalriffen zijn de thuisbasis van veel zeeleven, waaronder sponzen, krabben, zeeschildpadden en vele vissoorten – voor jou als duiker, freediver of snorkelaar zal dat geen nieuws zijn. Maar de riffen zijn ook belangrijk voor mensen in de zin van kustbescherming, toerisme en visserij. Het verlies van koralen als gevolg van deze koraalziekte heeft aanzienlijke ecologische gevolgen voor het mariene ecosysteem. De ziekte kan grote schade toebrengen aan koralen met negatieve effecten op het gehele rifecosysteem. De sterfte van koralen kan onder andere leiden tot de achteruitgang van belangrijke vispopulaties en de aantrekkingskracht voor recreatief toerisme beïnvloeden. De ziekte verspreidt zich snel onder steenkoralen, maar heeft geen directe invloed op de menselijke gezondheid.

Aanpak

Verschillende organisaties werken aan de bestrijding van deze koraalziekte, ze identificeren oorzaken en ontwikkelenbeheerstrategieën. Er is geen tijd te verliezen want de ziekte verspreidt zich snel via het water of direct contact met geïnfecteerde koralen. Gerichte managementacties om de verspreiding van Stony Coral Tissue Loss Disease te beperken omvatten het sluiten van (duik)plekken, het ontsmetten van duikuitrusting, het behandelen van zieke koralen door de autoriteiten volgens “best practice”-methoden en het opslaan van koralen in tanks voor toekomstige herstelpogingen. Bestaande beheerstrategieën die de veerkracht van koraalriffen tegen bedreigingen zoals ziekten vergroten, zijn nu extra belangrijk – zoals het niet aanraken van koralen, het verbeteren van de waterkwaliteit, het verminderen van de visserijdruk en het naleven van protocollen voor ballastwater.

Wat kun jij doen om te helpen?

In de eerste plaats door je ook als duiker/snorkelaar te houden aan de lokale regels die de natuurorganisaties/mariene parken hebben opgesteld. Voor informatie kun je terecht bij de lokale duikcentra en de mariene parken. STINAPA heeft voor Bonaire een actuele kaart met besmette locaties online gezet.

Vermijd besmette duikplekken en desinfecteer je uitrusting tussen de duiken door (let op: niet alle materialen kun je met één en hetzelfde wondermiddel desinfecteren!). Beperk jeduiken tot één locatie per dag en ga pas weer het water in als de uitrusting volledig droog is.

Meld waarnemingen van Stony Coral Tissue Loss Disease (foto, locatie, datum) aan de nationale parken of online op de website van het Atlantic and Gulf Rapid Reef Assessment Program (AGRRA).

Foto: STINAPA

Symptomen

Als eerste verspreidt de infectie zich vanaf de rand van de gastheer (het koraal). Daardoor kan het koraalweefsel geheel of gedeeltelijk loslaten en blijft er van het koraal niet meer over dan een skelet. Binnen een week zal dit vervolgens bedekt zijn met algen (Florida DEP, 2018),

Gevoelige soorten zullen eerst geïnfecteerd worden. Daarna zijn andere soorten aan de beurt. Uit onderzoek door AGGRA in 2019 is gebleken dat kleinere kolonies in enkele maanden tijd afsterven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief