Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Pilot van The Ocean Cleanup kan beginnen

Het spraakmakende project van de jonge uitvinder Boyan Slat om grote hoeveelheden plastic uit de oceanen te vissen, kan de volgende fase in.

De 2 miljoen dollar die nodig is om onder meer een pilot uit te voeren, is binnen. Dat maakte Slat donderdag via Twitter en op zijn site The Ocean Cleanup bekend.

De afgelopen maanden doneerden ruim 37.400 mensen via crowdfunding de benodigde dollars. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes.

Het eerste jaar nog in een groot zwembad, daarna een paar kilometer uit de kust, aldus Slat. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren.

Drijvende armen

Slat, voormalig student aan de TU in Delft, bedacht een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst.

Door de stroming moet het plastic als het ware worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. ”We zijn nu aan het testen met armen van 40 meter lang. Uiteindelijk moet dat 100 kilometer worden”, aldus Slat.

The Ocean Cleanup is intussen ook bezig met verder onderzoek naar oceanen. Er moeten meer gegevens worden verzameld over onder meer de vervuiling, de lokale omstandigheden en de zeebodem. Verscheidene onderzoeksinstituten en bedrijven werken hier volgens de uitvinder kosteloos aan mee.

Voor wie The Ocean Cleanup nog niet kent, onderstaand filmpje legt het uit. 

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief