Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Aantal blauwe vinvissen bij Californië op historisch niveau

Het aantal blauwe vinvissen bij Californië lijkt bijna terug te zijn op het niveau van voor 1905. Sinds 1971 wordt er in het noord-oosten van de Grote Oceaan niet meer op walvissen gejaagd.

De raming van het aantal blauwe vinvissen voor de westkust van de Verenigde Staten staat in het tijdschrift PLOS One.

Ondanks dit positieve nieuws, waarschuwen de wetenschappers ervoor dat deze populatie de enige is die vrijwel terug lijkt te zijn op het niveau van voor de walvisvaart. Hierdoor stierf de blauwe vinvis bijna helemaal uit.

Het aantal blauwe vinvissen in de rest van de noordelijke Grote Oceaan is niet bekend. Een blauwe vinvis is het grootste dier op aarde en kan tot wel 33 meter lang worden. Daarbij weegt het zoogdier 190.000 kilo. De wetenschappers schatten het aantal dieren in het gebied nu op 2200.

Antarctica

Het was tot voor kort vrijwel niet mogelijk om te weten hoeveel dieren er voor 1905 leefden. Dit kwam doordat de Russen hun vangstdata verborgen hielden. Die archieven zijn recentelijk geopend.

Maar ook met deze informatie was het lastig om te weten waar de dieren vandaan kwamen, er zijn namelijk twee populaties: de Californische groep en een andere populatie bij Japan en voor de Russische kust, zeggen de wetenschappers op de site van de BBC.

Daarvoor moesten de onderzoekers eerst weten welke walvissen tot de oostelijke en welke tot de westelijke groep behoorden. Dit vonden ze uitv doordat beide groepen anders zingen.

Boten

Ondanks dat de walvisvaart niet meer bestaat in dat deel van de oceaan, zijn boten nog wel een reëel gevaar voor de walvissen.

Met enige regelmaat eindigt een blauwe vinvis op de bulb van een groot vrachtschip, gemiddeld elf per jaar.

Ondanks de goede cijfers in de Californische wateren, is er nog slechts ongeveer één procent van de blauwe vinvissen over van voor de walvisvaart.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief