Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onthoofde zeenaaktslakken krijgen nieuw lichaam

Het klinkt als een horrorfilm, maar het is de natuur. Japanse onderzoekers ontdekten dat zeenaaktslakken zichzelf onthoofden en vervolgens een compleet nieuw lichaam krijgen.

Het was een verrassing, ook voor de Japanse onderzoekers. Ze deden al een tijd onderzoek naar zeenaaktslakken toen ze in het lab een onthoofd exemplaar aantroffen. Het kopje bewoog zich een stukje verderop zelfstandig voort en begon na enkele dagen weer te eten. Sterker nog, het dier regenereerde een compleet nieuw lichaam inclusief hart en organen.

Autotomie is geen onbekend verschijnsel in de biologie, maar als het al gebeurt, dan is dat omdat het dier aan roofdieren wil ontkomen. Dat was niet het geval bij deze zeenaaktslakken. De onderzoekers deden zich voor als roofdieren, maar daar werd door de diertjes totaal niet op gereageerd.

De toevallige ontdekking leidde tot een onderzoek dat bijna twee jaar duurde. Gemiddeld wordt de Elysia cf. marginata, de zeenaaktslak in kwestie, net geen twee jaar oud. Het team observeerde dagelijks 145 diertjes die waren gevangen, en 15 exemplaren die in het lab waren gekweekt. Vijf van de gekweekte en drie van de wilde zeenaakslakken takelden hun eigen kop toe en 39 van de wilde diertjes amputeerde zelf een kleiner deel van het lichaam.

Uit verder onderzoek bleek dat een parasiet bezit had genomen van het lichaam van de zeenaaktslak. De leider van het onderzoek Sayaka Mitoh vermoedt dat de dieren hun eigen kop afrukken om aan de parasiet te ontkomen.

Opmerkelijk is dat ook het afgeworpen lijf niet meteen levenloos is. Het bleef dagen en soms zelfs maanden bewegen en reageren bij aanraking. En een garantie dat de dieren regenereren is er ook niet – een aantal zeenaakslakken op leeftijd gaven toch de geest.

Maar prachtig toch dat het koppie in veel gevallen weer een compleet dier met lijf en leden wordt?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief