Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Moeten er nog slakken zijn?

Duiken in Dreischor wordt voor Duikreporter Dirk niet alleen een feest van herkenning met oude bekenden, maar ook met de nodige zeenaaktslakken!

Afgesproken met Nick Lobé en Neletha van Oort, die in aanloop naar het slakkenweekend dat ze gaan volgen bij Bas van der Sanden, vrijdag al een paar duiken willen maken. Ik ben als eerste duiker om 10.00 uur bij duikstek Dreischor FKR. Wie komt daar even later aangereden? Bas en Mirjam! Blij weerzien: door corona en andere toestanden is het al van september 2019 geleden dat ik hen voor het laatst zag! Even later komt ook Willem Tell aangereden. Dat is van maart 2019 geleden toe we samen in Egypte doken! Wat gaat de tijd snel!

Om 11.25 uur liggen we in het water. Duikplan: naar het heuveltje. Het zicht bij de reef balls is maar matig, maar hoe dieper we daarna zakken richting heuveltje, hoe beter het wordt. Op een bepaald moment hebben we op 10 m. diepte zelfs geen duiklamp nodig!

Bij de reef balls kan ik deze strandkrab, waarvan het rugschild vol met zeepokken zit, mooi in beeld nemen:

004 strandkrab met zeepokken-115628

Op de zandvlakte duurt het niet lang of we komen een Brede ringsprietslak tegen. In mijn enthousiasme maak ik een verkeerde handbeweging en … weg zicht … alleen maar stof. Dedju, balen! Maar even verder zit er nog één, en nog één, en nog één … Behoedzaam nader ik. Geen stof deze keer en mooie beelden! Er zijn er bij met bijzonder lange koptentakels, zoals deze:

003 Brede ringsprietslak 3-115628

Het transparante lichaam is duidelijk te zien en in de video zie je zelfs (wat ik veronderstel) het hart kloppen! We komen ook koppeltjes tegen en slakken die eieren aan het leggen zijn. Mooi!

010 Brede ringsprietslak 2-115628

Er zitten ontelbaar veel schepjes. Die zijn niet fotogeniek genoeg, maar geen probleem: de kleine vlokslakken zijn dat wel en ze zijn ook goed vertegenwoordigd!

005 kleine vlokslak 1-115628

Neletha wijst een visje aan dat uit een holletje in het zand komt piepen. Het is net een Goby, zoals in de tropische wateren! Nu, goby is gewoon de Engelse benaming voor grondel: een grondel dus! Ik blijf er lang bijhangen, tot hij even helemaal uit het holletje komt, maar spijtig genoeg zijn die beelden niet scherp genoeg en kan (wil) ik ze niet gebruiken. De close-up daarentegen lukt wel goed! (zie video).

Wanneer ik terug opkijk ben ik mijn buddy’s kwijt … Geen probleem: die weten immers dat ik ook solo duik. Ik heb nog 98 bar over en veiligheidshalve ga ik terug richting kant. Wat blijkt? Ik ben op enkele minuten terug bij de reef balls. We zijn zo intens met de slakken bezig geweest dat we helemaal geen afstand afgelegd hebben! Ik hou mijn veiligheidsstop en ga aan het einde van de reef balls ondiep snuffelen in het roodwier. Bas had bij het vertrek de tip gegeven dat daar Wit gestippelde knotsslakken te vinden zijn. Gelukkig zijn ze ook met velen en duurt het niet lang eer ik de witte stipjes van slechts enkele millimeter zie. Met het blote oog is het haast niet te zien dat het een slakje is! De close-up lukt, ondanks de deining waardoor het wier en ikzelf over en weer wiegen, bevredigend goed!

009 Wit gestippelde knotsslak-115628

Na 74 minuten ga ik er uit en blijf nog even op de steiger wachten tot mijn buddy’s er ook zijn, zodat ze zeker kunnen zijn dat ik het gered heb!

Wat was dit weer een heerlijke duik! Het was mijn 720e en nooit eerder zag ik zoveel slakkensoorten op één duik (ontbreken nog op de beelden: de Bruine plooislak en de Groene wierslak).

2 reacties

  1. erg mooi!

    REAGEREN
  2. Bedankt Jeanette!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief