Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Curaçao 6: Wrakduik op de Superior Producer

Hij heeft er al eerder gedoken, maar een wrakduik op de Superior Producer staat altijd hoog op het verlanglijstje van duikreporter Steven Stegeman. Hij maakte een videoverslag van zijn duik, zodat wij mee kunnen genieten van dit imposante wrak!


Datum: 3 mei 2016
Duiklocatie: Curaçao, Superior Producer

duikreport-call-to-action-350x85

Als ik op Curaçao ben dan staat een duik op het wrak van de Superior Producer altijd op mijn verlanglijstje. Een duik op dit wrak is niet altijd mogelijk. Het ligt namelijk nabij de mega pier waar de cruiseschepen die Willemstad aandoen afmeren. Er kan alleen gedoken worden als er geen cruiseschepen liggen of onderweg zijn. Informeer altijd bij de havenautoriteiten of duiken op de Superior Producer is toegestaan.
Ik had geluk, er lagen geen boten dus er kon gedoken worden. Wat is het dan fijn als je iemand bij je hebt die exact de goede plekken weet om in en uit het water te gaan. Er staan hier vaak golven op de kost en de instap over de gladde rotsen is niet makkelijk, Gelukkig komen we allemaal goed het water in en duiken onder.
Na een paar minuten zwemmen doemt een schaduw op in het blauwe water: het wrak van de Superior Producer. Het schip is ruim 50 meter lang en ligt recht op de bodem. Op 30 september 1977 zonk het van oorsprong Nederlandse schip. Nadat het schip de haven van Willemstad had verlaten begon de lading te schuiven en maakte het schip slagzij. Het schip dreigde in de havenmond te zinken en werd daarom verder naar buiten gesleept. Net buiten de haven zonk het schip. Het schip was geladen met whiskey en spijkerbroeken. Het verhaal gaat dat in het najaar van 1977 alle beschikbare compressoren op Curaçao overuren draaiden en dat de plaatselijke duikers zich in korte tijd de gewilde lading toe-eigenden.

We komen aan op de achterkant van het schip en duiken een stuurboordzijde (rechts dus) naar de voorkant. Voorbij het stuurhuis gaan we boven het open laadruim zwemmen. Rob, onze gids van Relaxed Guided Dives, begint enthousiast te gebaren. Aan de bakboord zijde in het diepe zwemt een grote groep tarpons rond. Het zijn er rond de 70 met enkele hele grote exemplaren erbij. Helaas zwemmen ze kort boven de bodem voorbij de 40 meter diepte. We besluiten ze maar van boven te filmen en niet naar ze af te dalen. Een bezoekje aan de tarpons zou onze bodemtijd verkorten waardoor we het wrak niet verder kunnen bekijken. We duiken terug naar het wrak en maken en rondje om de boeg. Vervolgens duiken we het open laadruim in. En dan hebben we geluk, een nieuwsgierige tarpon zwemt ook het laadruim in en laat zich van dichtbij bekijken voor hij zich weer bij zijn familie voegt. Na een bezoekje aan het laadruim duiken we aan bakboord de stuurhut binnen en kijken door de ramen uit over het wrak. We verlaten de stuurhut een de stuurboordzijde en duiken nog over de bovenkant van de stuurhut. Het wrak is overal begroeit met koraal en sponzen en overal zit vis. Behalve tarpons tref je hier ook vaak barracuda, lionfish, vijlvis en angelfish. Onze tijd op deze diepte (max 31 meter deze duik) zit erop en we duiken rustig terug naar het rif. Tijdens de veiligheidsstop krijgen we nog een toetje: een leuke kleine schildpad komt ons even bekijken! Geen straf om in het gezelschap van een schildpad je veiligheidsstop te maken.
Eenmaal bovengekomen wijst Rob ons twee andere duikers aan. Ze zijn dicht bij de parkeerplaats het water ingegaan en willen daar nu ook het water uit. Geen verstandige keuze. Ze worden meerdere malen door de golven onderuit gesmeten en zullen een paar lelijke blauwe plekken en schaafwonden overhouden aan hun duik avontuur. Wat fijn dat onze gids ons wel op de juiste plek het water in en uit helpt. Dan maar een stukje verder lopen.
Een impressie van een duik op de Superior Producer in onderstaande video:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief