Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

NOB: «Duiksport veiliger dan ooit»

De Nederlandse Onderwatersport Bond reageert op de berichtgeving in de algemene media, waarmee de indruk is gewekt dat duiken een gevaarlijke sport is. 

Foto: Rob Aarsen

«Recente berichtgeving uit Goes en Sneek (noot redactie: hyperbare behandelcentra) wekt onterecht de indruk dat duiken zeer gevaarlijk is», zegt Erik van Vessem, voorzitter bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). De cijfers van het landelijke register Duikongevallen Statistiek en Analyse (DOSA) ondersteunen dit standpunt. Alleen in de provincie Zeeland worden jaarlijks al 800.000 duiken gemaakt. In 2018 zijn volgens de rapportage van de DOSA zeventien Nederlandse sportduikers behandeld in een recompressiekamer.

De DOSA is een onafhankelijk organisatie die vanuit alle behandelcentra in Nederland, maar ook via de landelijke meldkamer en duikverenigingen, cijfers krijgt over de duikongevallen in Nederland. Daarin ziet de instantie weliswaar een stijging van het aantal meldingen over de afgelopen jaren, maar dat is toe te schrijven aan toegenomen veiligheidsbewustzijn en veiligheidscultuur. «Er wordt simpelweg meer gemeld», stelt David Wassing, voorzitter van de DOSA.

Van Vessem vervolgt: “De NOB heeft veel aandacht voor veiligheid in de duikopleidingen en de laatste jaren wordt de samenwerking gezocht met andere organisaties, zoals de KNRM. Daarnaast is het duikmateriaal steeds veiliger geworden en zijn bij veel duikplaatsen voorzieningen getroffen die de veiligheid verhogen. De duiksport is volwassen geworden en veiliger dan ooit.“ Hij maakt echter ook een kritische kanttekening: “Duikveiligheid blijft een individuele verantwoordelijkheid. Wanneer duikers buiten hun kennis en kunnen duiken, zijn ongevallen niet uit te sluiten”.

Volgens een publicatie van Veiligheid.nl over sportblessures in 2017 is bijvoorbeeld voor wielrenners en ruiters het risico op een blessure en bezoek aan de spoedeisende eerste hulp veel groter.

«Wat voor ons nog een onbekende factor is, is de invloed van de steeds ouder wordende duikers op het duikmedische vlak,» aldus Thijs Wingelaar, NOB-bestuurslid met de portefeuille duikmedisch en duikveiligheid. Hier loopt momenteel een onderzoek naar onder leiding van prof. dr. Rob van Hulst, hoogleraar duikgeneeskunde in het Amsterdam UMC. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend.

Op 27 september 2019 is er een landelijk symposium over duikveiligheid “Wij Duiken Veilig”, waarbij stakeholders uit de beroeps- en sportduikgemeenschap kennis en ervaringen uitwisselen op het gebied van duikveiligheid.

Bron: NOB

1 reactie

  1. Hmmmmmm !!!??? vanwaar al die aandacht dan? En al dat werk dan? Dat komenende veilghei’s’ symoposium dan. Of is dat laatste symposium eigenlijk overbodig dan? Ik dacht het toch helemaal niet!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief