Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Nieuw – de Sportduikrisicograaf

Duikscholen en -clubs moeten conform de Arbowet beschikken over een RI&E, maar waar moet je beginnen? DuikeninBeeld en de Nederlandse Onderwatersportbond helpen een handje!

In 2011 bracht de Arbeidsinspectie de reader Sportduikinstructie en de regels uit – een overzicht van de regels waaraan providers moeten voldoen. Veel is al geregeld in de standaards van de diverse opleidingsorganisaties, maar hoe zit dat met de RI&E (Risico-inventarisatie en –evaluatie).

Tijdens de seminars die DuikeninBeeld in 2011 voor duikscholen en -centra organiseerde, en de thema-avonden voor clubs van de Nederlandse Onderwatersportbond over dit onderwerp bleek bij velen de behoefte aan meer duidelijkheid te bestaan. Vragen als “Waar moet je beginnen?”, “Hoe moet een RI&E eruit zien?” en “Hoe ver moet je gaan met het benoemen van risico’s?” leverden veel discussie op. Voor DuikeninBeeld en de Nederlandse Onderwatersportbond reden om de handen ineen te slaan.

Het resultaat is een online instrument om een RI&E te maken: www.sportduikrisicograaf.nl.

Middels deze website streven wij ernaar de duikclub c.q. -school een concreet handvat te bieden. Het instrument is nog in ontwikkeling, maar de eerste onderdelen zijn gereed en klaar voor gebruik. Wij zijn heel benieuwd wat je ervan vindt! Je mening en eventuele verbetertips kun je mailen naar arbo(at)onderwatersport.org. Ook kun je onder aan dit artikel een reactie achterlaten.

Uitgebreide toelichting tijdens Duikvaker

Op zondag 5 februari a.s. om 11 uur zullen advocaat Leo Blokland, veiligheidsdeskundige Sander Kool en ervaringsdeskundige en duikschooleigenaar Cees den Toom de sportduikrisicograaf uitgebreid bespreken tijdens een presentatie. Aan het bijwonen van deze presentatie in één van de congreszalen in Expo Houten (bovenverdieping) zijn (anders dan de entree voor Duikvaker) geen kosten verbonden.
Aansluitend zullen de drie experts van 12 tot 12.45 uur op de stand van DuikeninBeeld in Hal 2 vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Maandelijks thema

De RI&E en andere arbo-aspecten zullen vanaf februari een maandelijks terugkerend thema zijn op DuikeninBeeld. De experts zullen steeds een thema uitlichten. Wil je dat wij op een bepaald thema ingaan, dan kun je een mail sturen naar redactie(at)duikeninbeeld.tv. Wij horen graag wat er leeft en zullen proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief