Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Nieuws

Nieuw wereldrecord: Calypso fietst 27 uur lang op de bodem van het zwembad

Ze hebben het gehaald. De leden van LOV Calypso trapten 27 uur lang een nieuw wereldrecord bij elkaar. Annet van Aarsen fietste mee.

Paco Busteros León, de bedenker van de wereldrecordpoging  onderwaterfietsen, had van te voren gewaarschuwd: het is best saai om op  de bodem van een zwembad op een spinningfiets te zitten. ,,Je moet je zelf bezighouden en vermaken. Sommigen nemen zelfs een boekje mee. Maar je kunt ook een beetje heen en weer gooien met een toypedo. Of een puzzeltje doen.”

Een half uur fietsen voor het nieuwe wereldrecord van de Leidse Onderwatersportvereniging Calypso: echt nodig was het niet, want de vereniging had meer dan genoeg vrijwilligers die tussen vrijdagmiddag vier uur en zaterdagavond zeven uur wilden meetrappen. Maar leuk is het wel. Vooral omdat eigenlijk al snel duidelijk is dat de vijftig jaar oude Leidse duikvereniging het wereldrecord op zeker ‘in the pocket’ heeft.

De operatie loopt vanaf het begin gesmeerd. Of toch niet helemaal? Rob Leewis, de voorzitter van LOV Calypso, meldt dat er midden in de nacht een incidentje was geweest. Ineens zakte het waterpeil in het Leidse zwembad De Zijl met een centimeter of tien, twaalf. Oorzaak: een uitgevallen pomp. De filmcamera, die onder water de hele recordpoging vastlegde, kwam boven water en de verenigingsleden begonnen zich zorgen te maken: wat als het zwembad nog verder leeg zou lopen?
Zo ver kwam het niet, zwembadpersoneel herstartte de pomp op tijd. Leewis: ,,Dat had nog wel even tot gevolg dat er allemaal rommel uit het zwembadfilter werd geblazen. De fietsers hadden ineens bijzonder slecht zicht, alsof ze in de Grevelingen lagen in plaats van op de bodem van het
zwembad.”

Maar zaterdagmiddag is daar niks meer van te merken. De spinner op de fiets tegenover me is duidelijk in beeld. Hij trapt lekker door. Aan het stuur van mijn fiets hangt een leitje, door voorgangers helemaal vol gekalkt met teksten en spelletjes boter-kaas-en-eieren. ‘Wat is het toppunt van eenzaamheid?’ staat er: ‘Een luis op een kaal hoofd’. Tsja, daar kunnen we niet tegenop.

Na een kwartier komt er een vervanger voor de fietser tegenover me. En na nog weer een kwartier springt er opnieuw een ‘verse’ fietser het water in. Mijn bijdrage aan het wereldrecord zit er op, ik moet alleen nog even een krabbeltje plaatsen op het schema met deelnemers: het bewijs dat er van
kwart over een tot kwart voor twee is gefietst.
Intussen heeft de badmeester de onderwaterstofzuiger in het water gegooid: de normale werkzaamheden gaan gewoon door. En hebben de scuba-spinners in het bad een nieuwe bezigheid bedacht: een fles cola leegdrinken.

Cor_Kuyvenhoven-2601Vlak na vijf uur is het feest en wordt de champagne ontkurkt. LOV Calypso zit op dat moment langer op de spinningfietsen dan bij het vorige wereldrecord van Rescue and Diving Team Brugge: meer dan 25 uur. Maar nog steeds stappen de duikers niet af. Ze trappen nog een paar uurtjes door. Tot kwart over zeven ’s avonds en dat brengt het nieuwe wereldrecord op 27 uur en 15 minuten.

,,Doel bereikt”, zegt Victor de Grund. ,,We wilden in het jubileumjaar laten zien dat we een vereniging zijn waar energie in zit. Nou, dat is gelukt.”

Foto’s: Cor Kuyvenhoven

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief