Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Natuur

Nederland Onder Water – meeslepend mooi

Hoe mooi is de Nederlandse onderwaternatuur? in de film ‘Nederland Onder Water’ neemt maker Arthur de Bruin je mee voor een duik in onze ongekende natuur. En die is écht mooi!

Oh’s en ah’s!

De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht tijdens de première van Nederland Onder Water – Duik in onze ongekende natuur’. Een blik van herkenning, maar bij heel veel mensen toch ook van verwondering. De  film Nederland onder Water neemt je mee door het zoete water van Nederland vanaf het moment dat een jonge paling – met de nodige hindernissen – het land in komt tot het moment dat hij door de sluizen van IJmuiden het land weer verlaat richting de Sargassozee om voor nageslacht te zorgen.

Door de lens van Arthur de Bruin, de maker van de film, zie je, soms tot in het kleinste detail, hoe wonderbaarlijk en geniaal de dieren zich staande houden, avonturen aangaan en zich vermenigvuldigen. De interactie tussen de soorten kan mooi zijn en soms ook wreed… dat is de natuur.

Arthur de Bruin slaagt er werkelijk in om los van de oh’s en ah’s de zaal muisstil te laten genieten. Je vergeet dat je in een theater zit, je gaat werkelijk op in het leven onder het zoetwateroppervlak. Wat is Nederland onder water mooi!

Willem Kolvoort - 'Een film die iedereen moet zien'

Onderwaterfotograaf Willem Kolvoort is -in zijn eigen woorden- flabbergasted als hij de bioscoopzaal uit loopt. “Wat een fantastische film. Ik heb heel veel nieuwe dingen gezien, die dankzij de huidige technieken nu vastgelegd kunnen worden.” Een favoriete scène? “Onmogelijk om iets te kiezen, dit is van begin tot eind een topfilm.”

PR-inhaalslag voor koudbloedigen

Het idee voor de film kreeg Arthur de Bruin, die ook visonderzoeker bij RAVON  is, in 2017 en na de uitgebreide voorbereidingen en twee jaar filmen heeft hij een film neergezet zet waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont die je niet eerder zag. “Ik merkte in mijn werk dat natuurbeheerders en -beschermers over het algemeen meer op het land gericht zijn dan op waterleven. Omdat je planten, zoogdieren en vogels dagelijks kunt zien, krijgen ze meer aandacht,  terwijl er ook natuurdoelen en ambities zijn afgesproken voor de wereld onder de waterspiegel. Denk maar aan grote modderkruiper, de rivierprik en andere soorten waar we vanuit Europese regelgeving als Nederland voor aan de lat staan. Onderwatersoorten leiden een verborgen bestaan, zelfs voor mensen die vakinhoudelijk op de hoogte zijn. Ik hoop dat deze film daar wat aan kan veranderen. Je zou het als een ‘PR inhaalslag voor koudbloedigen’ kunnen zien.”

Janny Bosman - "Al die kleine dingen waar ik nooit op let"

Superlatieven komt onderwaterfotografe Janny Bosman te kort als ze na de première de zaal uit loopt. “Deze film laat je precies zien water onder water leeft.” Zelf heeft Janny vooral oog voor het grote leven, maar nu zag ze de kleine dingen waar ze eigenlijk niet op let. Haar favoriet zijn naast de aalscholver de windes die tegen de stroming in gaan: “Die zou ik zo graag eens op de foto zetten.”

Allesbehalve troebel en saai

Nederlands water saai en troebel? Nee! In de laatste decennia is hard gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit, waardoor zeldzame waterdieren weer terugkomen. Zo noemt De Bruin de bittervoorn bijvoorbeeld, die zich sterk heeft uitgebreid. Hoe mooi om te zien hoe deze vis in symbiose leeft met een zwanenmossel. Hij wist dit adembenemend vast te leggen.

René Weterings - "Toch meer het zoete water in"

Onderwaterfotograaf René Weterings moet zijn voorliefde voor zout water herzien, al zegt hij zelf. “Wat is dat zoete water mooi. Vooral die kleine dingen die Arthur ongelooflijk mooi heeft vastgelegd. Het leven dat je normaal niet ziet.”

Gaat het zien!

Begin april zal de film vertoond worden tijdens de Nature On Tour maand van Pathé, die op 2 en 3 april van start gaat. Daarna zal de film nog de hele maand april in de Pathé bioscopen te zien zijn. In het najaar van 2022 zal Nederland Onder Water bij AVROTROS debuteren op de nationale televisie.

1 reactie

  1. De film won niet voor niets de prijs voor de beste nieuwkomer, onlangs op het World Wildlife Filmfestival in Rotterdam.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief