Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Meer kleur in je onderwaterfoto’s – 5 tips

Leuk hè? Onder water fotograferen! Alleen je hebt wel een camera maar geen flitsers. Hoe krijg je dan toch meer kleur in je foto’s? Vijf tips!

Je kruipt na de duik vol enthousiasme achter de computer. Zo nieuwsgierig ben je naar het resultaat van de foto’s. Maar dan zie je dat de foto’s minder kleur hebben dan je had gewild. Je wilt geen videolamp of flitsers op je camera monteren, maar wat kan je de volgende duik dan toch doen om meer kleur in je foto’s te krijgen?

1 – Kruip dichterbij

Wellicht heb ook jij de neiging om te ver van het onderwerp te blijven. Kruip (figuurlijk dan!) dichter op je onderwerp. Hoe minder water er tussen de camera en het onderwerp van je foto zit, des te sterker en kleurrijker de foto zal zijn. Dus kan je dichterbij, ga dichterbij!

2 – Gebruik het zonnetje

Zorg dat je vooral fotografeert met de zon in de rug. Je zult merken dat het nogal uitmaakt waar de zon zich ten opzichte van je onderwerp en de camera bevindt. Onder water werkt dit niet anders dan boven water.

3 – Blijf lekker ondiep

Het is natuurlijk erg afhankelijk van het onderwerp dat je wilt fotograferen, maar als je de kans hebt, ga dan ondieper duiken. Zo krijg je meer kleur op de foto’s. Duik je dieper, dan wordt het licht niet alleen minder krachtig, maar blijven er ook steeds minder kleuren over.

4  – ISO instellen

Misschien is het even zoeken, maar als je de ISO-waarde van de camera omhoog zet, wordt de camera lichtgevoeliger. Dit houdt kort gezegd in dat je camera minder licht nodig heeft om meer kleur in de foto te krijgen. Maar pas op! Ga je te ver en kies je een te hoge ISO-waarde, dan zullen je foto’s snel korrelig worden.

5 – Ga voor teamwerk

Tijd voor het echte teamwerk! Voor meer kleur in de foto kun je natuurlijk ook je buddy vragen om met zijn/haar duiklamp bij te lichten. Het resultaat zal niet alleen afhangen van jullie samenwerking, maar ook van de lichtbundel van de duiklamp. Het zal wat oefening vragen om tot het beste resultaat te komen, maar succes verzekerd!

Foto: Edwin van der Sande

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief