Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Zonnig gemaal van Dreischor – Het verhaal achter de foto

Goed zicht, een najaarszonnetje en het Gemaal van Dreischor zijn de ingrediënten voor een fris plaatje. Onderwaterfotograaf René Weterings legt uit hoe deze foto tot stand kwam.

Het is een zondag in november. Het zicht zou erg goed te zijn en het is zonnig weer. Voor mij een uitgelezen kans om mooie groothoekfoto’s te maken in Zeeland, iets wat ik maar zelden kan inplannen. Omdat ik graag een object op de achtergrond wil hebben, besluit ik naar het Gemaal van Dreischor te rijden. Daar heb ik het rijk voor mij alleen, er zijn geen andere duikers.

De meeste duiken die ik in Nederland maak, zijn avondduiken en dat betekent dat ik negen van de tien keer de macrolens gebruik voor mijn foto’s. Toch is mijn voorliefde voor groothoekfotografie eigenlijk groter. Als de condities zo goed zijn als nu, dan is er voor mij geen twijfel mogelijk en monteer ik de fisheyelens. Met een fisheyelens kun je bij uitstek de onderwaterwereld vastleggen op een manier zodat het beeld ook voor niet-duikers herkenbaar is.

De zon speelt een erg grote rol in de natuur, ik vind het dus erg fijn als ik de zon in de foto’s kan betrekken. Combineer je dat met een aantrekkelijke voorgrond en een achtergrond, dan creëer je diepte in de foto. Als ik in het water stap, heb ik dit plaatje eigenlijk al in mijn hoofd zitten. Maar het is altijd even afwachten of je in het Grevelingenmeer een mooie voorgrond kan vinden.

Zeeuws tafereeltje

Ik duik over de oude zeedijk richting het gemaal. Onder het gemaal is een flink stuk kaal zand, het is niet mooi begroeid als gevolg van het zoete water dat hier gespuid wordt. Toch vind ik nog een aantrekkelijk stukje begroeiing. Een typisch Zeeuws tafereeltje van een oester die begroeid is met zakpijpjes, wat kleine anemoontjes en plukjes wier. De zon staat op dit moment precies tussen de palen van het gemaal in en laat zich nog net zien boven de kleppen. De structuur van het gemaal is goed zichtbaar als ik de sluitertijd erg kort houd. Het diafragma knijp ik tot de helft van het bereik en ik positioneer de flitser boven de domepoort, zodat het flitslicht perfect op dit landschapje valt. Het kost even wat tijd om de balans in alle instellingen te vinden, maar het resultaat is dan wel precies zoals ik het voor ogen had.

Zachter licht

De INON Z-330 flitsers hebben een bolvormig frontglas en bijbehorende diffuser. Een diffuser maakt het licht zachter en de lichthoek groter. In deze foto heb ik de flipsnoot gebruikt die vast op mijn flitser zit met een opening van circa 60mm. De flitser heb ik recht van boven op het landschapje gericht. Het RAW bestand bewerk ik in CameraRAW tot het gewenste eindresultaat. In dit geval was de RAW foto eigenlijk al helemaal goed wat betreft de belichting. Alleen de verzadiging en witbalans (5000K) heb ik handmatig gewijzigd. Voor het contrast selecteer ik “normaal contrast”. De meest opvallende stofdeeltjes heb ik verwijderd met het “snel retoucheerpenseel” van Photoshop CS6.

Camera en instellingen

Camera: Olympus OM-D E-M5mkII + Nauticam huis
Lens: Panasonic 8mm fisheye
Flitser(s): INON Z-330
Instellingen: f10, 1/250s, ISO640
Accessoires: Snoot (opening 60mm)

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief