Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Marlène Terpstra in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Marlène Terpstra!


Marlène Terpstra (1970) is een goedlachse en van origine Brabantse dame die ik al een tijdje ken. Met haar heb ik altijd de garantie van een gezellig praatje. Maar naast dat ze erg gezellig is, kan ook een mooi potje onderwaterfotograferen! Ze woont niet meer in Brabant, maar in Landsmeer. Van daaruit beoefent ze met enige regelmaat haar hobby, samen met haar partner Jeroen.

Marlène begon met duiken in 1996 vertelt ze me. “Ik ben begonnen bij Onderwatersportvereniging Diemen en nu lid van Duikteam De Walvis in Zaandam. Ik ben 4-sters en heb op dit moment al meer dan 900 duiken gemaakt. And still counting…!” In 2008 begon ze met fotograferen. Ze wilde graag de onderwaterwereld mee naar boven nemen om deze te tonen aan mensen die niet duiken en wél willen weten wat er onder water allemaal leeft. “Maar toch vooral voor mijzelf zodat ik op een grijze dag nog lekker na kan genieten van een kleurrijk onderwatertafereel. Bovendien is de geijkte opmerking dat er toch niets te zien is in Nederland, voor mij juist een uitdaging om een paar prachtige plaatjes tevoorschijn te toveren en een verwonderde lach op iemands gezicht te laten verschijnen.”

Cameraset
Zoals voor elke onderwaterfotograaf begint het ook voor Marlène met de aankoop van die allereerste, meestal wat kleinere beginnersset. “In 2008 kocht ik een Canon Powershot A620. Na een tijdje vond ik de camera te traag voor het fotograferen in Nederlandse wateren en ben ik overgestapt naar een Olympus Pen E-PL1. In 2016 kocht ik een Olympus Pen E-PL7, waar ik nu nog steeds mee fotografeer.” Natuurlijk maakt ze ook gebruik van de nodige randapparatuur nodig – ze somt op:  “Twee INON flitsers voor de belichting en als lenzen een 60mm macro, de 9-18mm groothoek, de 14-42mm kitlens en de 8mm fisheye.” Daarbij komt allerlei toebehoren zoals snoots voor de flitsers en een macrodiopter. “En er komt steeds weer wat bij!”

Fotowedstrijden
Los van ontmoetingen aan de waterkant en bij foto-events ken ik Marlène ook van de fotowedstrijden, waar zij al jaren een mooie bijdrage aan levert. Gelukkig laat zij zich niet hinderen door haar -zoals ze zelf aangeeft- soms aanwezige onzekerheid, die in mijn ogen compleet onnodig is. Dapper neemt ze deel aan het bijvoorbeeld het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie (ONK) en het Open Belgisch kampioenschap onderwaterfotografie (OBK). Met resultaat! Want als ik haar vraag hoe ze het doet, komt er al een zeer net rijtje met behaalde podiumplaatsen of top 10 noteringen.

“Bij de Dynamische fotowedstrijd van DuikeninBeeld op Duikvaker 2017 won ik de eerste prijs met een zeepaardje (publieksprijs) en een schildpad, op het Zeeuws Kampioenschap onderwaterfotografie 2016 werd ik derde overall. Daarnaast won ik bij het ONK Masters in 2017 een derde prijs voor groothoek met model, in 2018 behaalde ik een zesde plaats in diezelfde categorie en in 2019 werd ik tiende met mijn visportret. Bij het OBK eindigde ik in 2018 op de derde plaats shoot-out portfolio en in 2019 op de tweede plaats portfolio. Verder heb ik wel eens meegedaan aan het Lowland Foto Festival en De Groene Camera maar daar heb ik nog geen successen geboekt! Afgezien van medailles en eeuwige roem heb ik geen geldprijs of een ander cadeau gewonnen. Maar daar kan altijd nog verandering in komen! Ach, ik vergeet bijna te vermelden dat ik wel ooit een duiklamp gewonnen heb! ”

Trots
Bovengenoemde resultaten zijn om trots op te zijn, dat snapt iedereen. Toch ben ik nieuwsgierig of ze op één van de prestaties net iets trotser op dan op andere. En ja! “Het OBK 2019, dat liep gesmeerd doordat ik me aanpaste aan de omstandigheden waaronder ik heb gefotografeerd. Ik weet dat het moeilijk is om te winnen van de ‘groten der aarde’ zoals ik ze eerder in een interview noemde, maar als je niet meedoet, weet je nooit hoe je foto’s bekeken worden.” Ook is Marlène nog steeds erg trots op haar ‘groothoek met model’-foto van het ONK 2017.  “Ik vond de foto zelf erg mooi, maar daar zat ook heel veel gevoel bij waar ik me niet wilde laten leiden. Toen ik de foto aan anderen liet zien, zeiden zij dat dit wel eens een kanshebber kon zijn.” En dat bleek dus ook waar te zijn. “Dat ik door deze foto de lat weer hoger moest gaan leggen, betekende een stap vooruit (en een aantal grijze haren rijker…!).”

Publicaties
Het winnen van wedstrijden is erg leuk, maar publiceren met eigen foto’s misschien nog wel leuker. Ik weet van Marlène dat haar foto’s ook al in diverse media verschenen zijn, in ieder geval ook hier op DuikeninBeeld, waar ik als redactielid alleen maar erg blij mee kan zijn. Marlène somt nog wat andere publicaties voor ons op. “Onderwatersport, Hippocampus, Duikersgids, De Telegraaf en op DuikeninBeeld. Ik schrijf ook wel eens verhalen voor DuikeninBeeld en deze omlijst ik met mijn eigen foto’s. Maar ik heb ook twee keer een expositie gehouden in het natuurgebied waar ik woon, met foto’s van de onderwaterwereld daar.”

Favorieten
Van elke onderwaterfotograaf wil ik graag weten of hij of zij een bepaalde soort onderwaterfotografie als favoriet heeft. Al helemaal van Marlène, want eigenlijk heb ik zo’n vermoeden dat ze geen keuze gaat maken – maar dat baseer ik puur op een gevoel en haar eeuwige enthousiasme over alles. En inderdaad, haar antwoord is voor mij dan ook niet geheel verrassend. “Ik heb niet echt een voorkeur. Ik vind dat ik alle soorten van onderwaterfotografie moet uitproberen en moet uitvinden wat ik ervan kan brouwen. Dat is leuk en gaat prima. Groothoek laat mijns inziens meer zien van de omgeving waarin een beest of onderwatermodel zich bevindt en daarmee kan ik de sfeer beter neerzetten. Macro is prachtig en zeer gedetailleerd, maar ik vind het soms moeilijk om te laten zien dat de foto onder water is gemaakt. Soms valt mij thuis pas een detail op dat ik onder water niet opgemerkt heb. Zeer verrassend. Een visportret is voor mij geslaagd wanneer die bolle oogjes mijn kant opkijken en de vis naar mijn mening redelijk rustig blijft en mij observeert. Creatief ben ik zeker en ik moet af en toe mezelf in toom houden met het uitwerken van mijn ideeën. Jeroen en vrienden moeten wel eens lachen als ik hun een idee vertel – vervolgens zeggen ze tegen mij ‘dat ik het toch simpel wilde houden’?”

Bestemmingen en bucketlist
Marlène duikt zeker niet alleen in Nederland. Er volgt een hele lijst met bestemmingen: “Egypte, Spanje, Filipijnen, Malediven, Thailand, Lanzarote, Oostenrijk, België, Duitsland, Bonaire en Curaçao.” Een mooie lijst, maar wat is haar favoriet? Daaar is ze duidelijk in: “Egypte. De Rode Zee is niet ver weg en blijft mijn favoriete plek.” Maar ook Marlène heeft nog een bucketlist als het gaat om fotobestemmingen. Welke dat zijn?  “Welke niet?” antwoordt ze gevat, maar dan voegt onder Raja Ampat en Canada nog als concrete voorbeelden toe.

Fotowensen
Marlène vindt alles leuk zo lijkt het. Maar zijn er dan niet nog bepaalde foto’s die ze maken? Natuurlijk heeft ze daar weer een echt Marlène-antwoord op: “Nog zo veel, ik begin net naar mijn idee! Dugongs (ik heb er ooit 1 gefotografeerd in Egypte en realiseer me nu hoe bijzonder dat moment was), haaien, een mantashrimp met eitjes (ik heb er 1 op de foto maar die had geen eitjes helaas). Qua techniek wil ik gewoon van alles uitproberen en zorgen dat het technisch zo goed mogelijk uitgevoerd wordt. Verder wil ik graag foto’s maken die een interactie tussen fotograaf en dier laten zien. Daar kan ik volop van genieten.”

Ambities en doelen
Ze gaf het al aan, energie en ideeën genoeg. Toch ben ik benieuwd of ze een ambitie of doelen heeft in haar onderwaterfotografie, want ik denk dat dat een belangrijke factor is om met onderwaterfotografie bezig te blijven. Marlène sluit ons gesprek interview af met een mooi antwoord. “Het is mijn ambitie om mezelf steeds te verbeteren en uit te dagen om een foto te maken die voor mij de wow-factor heeft. En waar ik plezier aan beleef. Als deze dan ook mooi scoort bij (online)wedstrijden, is dat helemaal een kers op de taart. Ik wil de onderwaterwereld laten zien zoals ik haar tegenkom en beleef en als dat gevoel goed doorgegeven wordt, ben ik superblij. Ik fotografeer met als doel mijn ontspanning en inspanning, en wat is er mooier dan anderen hiervan te laten meegenieten? Het meedoen aan wedstrijden is voor mij een middel om keuzes te maken in mijn onderwaterfotografie en een stok achter de deur om de files te trotseren en naar Zeeland te rijden, waar het goed toeven is. Maar ook zoet water is prachtig en wat dichter bij huis zijn de mooiste stekken te vinden. Zolang ik maar plezier heb!”

De dag dat Pasen en Pinksteren op een dag vallen, is de dag dat Marlène haar enthousiasme verliest, denk ik. Wat een enthousiaste vrouw met veel energie en passie voor deze prachtige hobby. Houd haar dus goed in de gaten voor meer mooie plaatjes van de onderwaterwereld!

Benieuwd naar haar werk? Hieronder laat ze een serie foto’s zien en meer is te vinden op haar Instagram profiel en haar eigen website.

Geniet van haar portfolio! Klik hieronder op een miniatuur om de foto groot te openen en de diavoorstelling te starten.

6 reacties

 1. Leuk verhaal en wat een mooie reeks met heel diverse foto’s!

  REAGEREN
 2. Mooie foto’s! En een mooi staaltje girlpower! Top!

  REAGEREN
 3. Fraaie serie foto’s, erg sterk Marlène. Leuk verhaal weer René!

  REAGEREN
 4. Dank je wel Linda! Ik vond het een eer om de maand maart te sieren!

  REAGEREN
 5. Dank je wel Marloes! De aanhouder wint! 😉

  REAGEREN
 6. Dank je wel Edwin! Toch altijd even lastig om een portfolio samen te stellen. Maar het is gelukt en René heeft er weer een mooi geheel van gemaakt.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief