Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Marine toont meerwaarde in Northern Coasts

De Koninklijke Marine neemt momenteel deel aan de internationale oefening Northern Coasts 2016 in Denemarken. Hierin fungeert het duikvaartuig Nautilus als ‘werkplatform’. Dit wordt gebruikt door duikers van het Very Shallow Water-team (VSW) en een team van de maritieme tak van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Een duiker van het Very Shallow Water-team aan het werk bij Bornholm. Foto: Ministerie van Defensie.

Een duiker van het Very Shallow Water-team aan het werk bij Bornholm. Foto: Ministerie van Defensie.

Denk bij VSW-optreden aan het verkennen en veilig maken van kuststroken, ander ondiep water en havens. De bedoeling is deze wateren obstakelvrij maken van bijvoorbeeld mijnen om schepen veilig te laten aanmeren. Dit gebeurt allemaal om amfibische operaties van het Korps Mariniers te faciliteren, zodat de zeesoldaten veilig aan land kunnen komen.

Meerwaarde voor NRF
“De Koninklijke Marine heeft een VSW-team en een maritieme compagnie van de EOD op afroep beschikbaar voor de NATO Response Force (NRF). Dat is de snel en wereldwijd inzetbare NAVO-eenheid”, weet oefenleider luitenant-ter-zee 2 oudste categorie Max Borsboom. “Door deelname aan Northern Coasts 2016 laten we zien dat onze operationele gereedheid op orde is en dat we na een druk op de knop in actie kunnen komen. Samen met de andere deelnemende landen geven we hier het signaal af dat we met ons optreden een gespecialiseerde meerwaarde inbrengen in de gereedschapskist van de NRF.”

Naast het Nederlandse komen teams in actie uit Canada, Denemarken, Duitsland, Kroatië, Letland, Litouwen en natuurlijk de Verenigde Staten. Sommige landen hebben eigen duikteams, anderen stuurden waarnemers.

Een duiker maakt zich gereed. Foto: Ministerie van Defensie

Een duiker maakt zich gereed. Foto: Ministerie van Defensie

De oefening duurt nog tot en met donderdag in de wateren rondom het Deense eiland Bornholm.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief