Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

500 lichamen aan boord van scheepswrak ontdekt

Op een scheepswrak dat ruim een eeuw op de bodem bij Nieuw-Zeeland ligt, zijn nu de lichamen van honderden mensen ontdekt. Deze mensen waren al overleden voordat de reis begon.

De resten van de Chinese arbeidsimmigranten werden vastgelegd door een camera op een ROV, waarmee het wrak van de Ventnor in de Tasmanzee, op 13 zeemijlen van het Noordeiland, werd gedocumenteerd. Het is het diepste wrak in Nieuw-Zeeland waar duikers op hebben gedoken – het ligt op 147 meter diepte. Dat de lichamen aan boord waren, was bekend.

Het 105 meter lange stoomschip, dat in 1901 in Glasgow te water werd gelaten, was gehuurd voor de repatriëring van de lichamen van circa 500 Chinese mannen, voornamelijk goudzoekers.  Volgens Chinese traditie was het belangrijk dat zij op hun geboortegrond opnieuw werden begraven.

De lichamen, die op 40 begraafplaatsen in Nieuw-Zeeland werden opgegraven, werden op de Ventnor geladen. Het schip, dat ook kolen en andere vracht vervoerde, verliet de haven van Wellington maar bereikte nooit de eindbestemming in het zuiden van China. Het liep op een rif en heeft nog geprobeerd Auckland te bereiken, maar helaas. Bij Hokianga Bar zonk het. De kapitein en 12 bemanningsleden verdronken toen hun reddingsboot kapseisde, de overige bemanningsleden wisten veilig aan land te komen.

In 2013 werd het wrak aan de hand van beelden die met een ROV werden vastgelegd, geïdentificeerd als Ventnor. Een jaar later maakten technische duikers een aantal duiken en borgen zij artefacten. De menselijke resten bleven toen onopgemerkt.

Bron: Divernet.com

Onderstaande video dateert van 2014, toen het wrak werd gevonden en geïdentificeerd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief