Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vijf wrakken van Aruba

Aruba staat bekend om zijn wrakken. Op een groot aantal daarvan kan je duiken en sommige zijn ook voor snorkelaars interessant. 

De Antilla is het bekendste en grootste wrak in Arubaans water. Het ligt vlak voor de kust, maar net te ver om er vanaf de kant naartoe te snorkelen. Maar geen nood, alle duikscholen en bootcruises bieden trips naar de Antilla aan. Het meer dan 120 meter lange Duitse vrachtschip zonk in 1940 en ligt ondiep – de maximale diepte is 15 meter. Vanwege de grootte, geschiedenis en goede bereikbaarheid is het voor duikers en snorkelaars van ieder niveau een bijzonder populair duikwrak.  Een groot deel van de bovenzijde van het wrak bevindt zich op slechts 5 meter diepte en dat maakt het voor snorkelaars zeer interessant.

Wrak van de Antilla uit de lucht gezien. Foto: Marloes Otten.

Het wrak van de 40 meter lange olietanker Debbie II ligt op een zandplaat voor het halvemaanvormige rif Blue Reef. Dit wrak is alleen per boot bereikbaar en werd in 1991 voor duikers geprepareerd en afgezonken. De Debbie II ligt recht op haar kiel. Het roer aan de achterzijde van het wrak is het diepste punt van de duik op 21 meter diepte. Het ondiepste punt is het dak van de stuurhut op 17 meter diepte. Over het dek lopen pijpleidingen voor het transport van de olie en benzine die het schip vervoerde. Het wrak is in goede staat en alle onderdelen zijn duidelijk herkenbaar.

Voor de kust van Renaissance-eiland liggen de wrakken van twee vliegtuigen. Dit zijn een Convair CV-240, een passagiersvliegtuig voor 40 personen en een in Japan gebouwde YS-II die 64 passagiers mee kon nemen. Duikplaats Airplane Wrecks is een bezoek zeker waard. Het wrak van de Convair is door een orkaan beschadigd en verschoven, waardoor dit vliegtuig nu in delen op het rif en de zandbodem ligt. De YS-II staat echter keurig op haar landingsgestel op de zandbodem, met als ondiepste punt de cockpit op 16 meter. Het vliegtuigwrak is geprepareerd voor duikers, alle stoelen en deuren zijn verwijderd zodat duikers door het wrak kunnen zwemmen.

De wrakstukken van de SS Pedernalis liggen vlak voor de Highrise Hotels en op slechts enkele minuten varen vanaf het strand. De wrakstukken liggen verspreid over een vrij groot gebied. De locatie van de wrakstukken wordt met boeien aangegeven. De resten van de Pedernalis liggen op een ondiepe zandbodem, zodat ook beginners deze duik kunnen maken. Opvallend is de hoeveelheid onderwaterleven rond dit wrak.

Wrak Pedernalis. Foto: Marloes Otten.

De Jane Sea, ook wel Jane C genoemd, werd in 1988 afgezonken en het wrak ligt recht op zijn kiel op de zandbodem. Het diepste punt is de schroef op 28 meter diepte. Deze schroef is schitterend begroeid met korstvormende sponzen is allerlei kleuren. Ook de rest van het wrak is de moeite waard met duidelijk herkenbare details als trappen, ankerlieren en reling. De brug is begroeid met sponzen in verschillende kleuren en oranje tubastreakoraal. Het dek van het schip bevindt zich op 13 meter diepte. Het ruim is aan de bovenzijde volledig open en voor duikers eenvoudig toegankelijk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief