Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ruud Bongers – Leuke afsluiting roadtrip naar Jordanië

Voor een duik in de Rode Zee, reizen de meeste duikers naar Egypte. Duikreporter Ruud Bongers sluit zijn roadtrip in Jordanië echter af met drie prachtige wrakduiken in de Rode Zee.

Na elf dagen rondtoeren in laag- (< -400m), en hoog Jordanië (> 1500m) zijn we aangekomen op zeeniveau in Aqaba. Hier zullen we nog een weekje relaxen na anderhalve week vol geschiedenis en natuur in o.a. Amman, Jerash, aan de Dode Zee, Petra en Wadi Rum. Jordanië heeft gigantisch veel te bieden, maar voor het duikgedeelte moet je toch in Aqaba zijn, de rest is vooral heel stoffig.

We verblijven ten zuiden van Aqaba, 10 kilometer van de grens met Saudi Arabië, in Tala Bay. Laat dit gedeelte nu ook net de kuststrook zijn met de stranden en duikstekken. Na elf dagen toeren is het dus tijd om te relaxen, en daarom zullen we maar drie duiken maken. Wel drie duiken waarover ik al vaker gelezen heb. Er staan verschillende wrakken op het programma, en het duikcentrum waarmee we duiken kan ons alle drie als strandduik aanbieden.

Je zult in Aqaba tientallen duikcentra vinden, dus als je ook wilt gaan raad ik aan je van te voren te verdiepen in wat aangeboden wordt. Vanaf het strand ben je naar mijn mening iets vrijer, maar vanaf een boot is het natuurlijk weer eenvoudiger. Het wordt snel (te) diep in het noorden van de Rode Zee, dus ver hoef je niet te gaan voor de duikstekken. Omdat er maar weing stroming is, is het onderwaterleven niet bijzonder spectaculair. Je zult hier normaalgesproken geen grote jagers vinden, maar er zijn nog altijd genoeg usual suspects te vinden zoals lionfish, murenen, clownfish en porcupinefish. De riffen zijn kleurrijk en levendig.

Maar nu naar de duiken.

De eerste duik van de dag maken we op de welbekende Hercules C-130 (sinds 2017). We beginnen de duik in de New Cayon zodat we ook iets van de topografie meekrijgen, en op een meter of 28 verlaten we de kloof om langzaam via het rif op te stijgen naar het vliegtuig. Van te voren is ons al te kennen gegeven dat het vliegtuig in drie stukken gebroken is in een storm een poos geleden (zie inzet op de foto voor origineel). Tegen de tijd dat we de staart zien, kunnen we ook duidelijk zien dat Poseidon goed heeft huisgehouden op deze duikstek. Ik zou op deze plek uren kunnen rondzwemmen om alles op mijn gemak te bekijken. Het is mogelijk in de staart een kijkje te nemen en ook in de cockpit, waar een helm aan het plafont hangt en een (namaak)skelet in de pilotenpositie is geplaatst. Na alles goed bekeken te hebben zwemmen we terug richting strand voor onze safety stop.

Duiktijd 45 minuten, maximale diepte 28 meter.

 

PIP Duikieninbeeld 2-112673

Na anderhalf uur oppervlakteinterval is het tijd voor de tweede duik. Het begin van De Seven Sisters naar de Tank-duik geeft een goede indruk van wat er buiten de door mensen geplaatste dingen te zien is; de ene naar de andere koraalpilaar vol met anemonen, zachte en harde koralen, inclusief hun bewoners staat op bijna-snorkeldiepte op ons te wachten. Als het een beetje minder bewolkt zou zijn geweest waren de foto’s nog beter geweest. We zwemmen ruim een half uur rond om deze natuurpracht te bezichtigen, en dan is het tijd om naar onze safety stop te gaan. De safety stop plaats herbergt de afgezonken Tank. Het is een M42 anti-aircraft tracked vehicle welke in 1999 is afgezonken om een rif te worden, en is na ruim 20 jaar dan ook begroeid met harde en zachte koralen. Een er fotogenieke afsluiting van deze duik.

Duiktijd 50 minuten, maximale diepte 16 meter.

Aqaba scuba best klaar BW (33)-112673

De afsluiting van het duikgedeelte van deze vakantie zal het wrak van de Cedar Pride zijn. Het wrak ligt tussen de 28 en 10 meter diepte over twee riffen, je kunt er dus onderdoor zwemmen. We zijn mooi op tijd en zijn als eerste in het water om in alle rust te genieten van dit pareltje. Via de kloof van Cable Reef vinden we de boeg van de Cedar Pride.

Aqaba scuba best klaar BW (34)-112673

Ik voel me altijd bevoordeeld als ik een duikstek helemaal voor mij alleen heb (inclusief buddy en eventuele gids natuurlijk). Het wrak is prachtig begroeid, en omdat het opzettelijk verzonken is ook veilig om te beduiken. Via een van de laadruimen komen we in het binnenste van het schip terecht maar onze gids zorgt ervoor dat we zonder kleerscheuren aan de achtersteven weer het daglicht inzwemmen. Ik ben ervan overtuigd dat de buitenkant van de Pride ook erg mooi is om te bekijken, maar dat zal voor een volgende keer zijn.

Aqaba scuba best klaar BW (41)-112673

Jammergenoeg is het tijd om afscheid te nemen van dit erg mooie wrak en zwemmend lang het rif onze safety stop te maken. Tegen de tijd dat we uit het water komen drommen meerdere andere groepen samen bij de ingang van de duistek. Het is de moeite waard om misschien een beetje meer te betalen voor een private guide denk ik bij mezelf als ik me gelukkig prijs dat we eigenlijk een private guide hebben gehad. Cedar Pride bedankt en wie weet, misschien tot ooit….

Aqaba scuba best klaar BW (42)-112673

Duiktijd 45 minuten, maximale diepte 25 meter.

4 reacties

  1. Dat klinkt echt heel leuk! Leuk om eens iets te lezen over een minder bekende bestemming.

    REAGEREN
  2. Leuk! Ik heb er jaren geleden gedoken en heel goede herinneringen aan. Vooral ook de combi van duiken en een bezoek aan Petra en zo. Zou zo weer teruggaan.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief