Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen / Zuidelijk Afrika - algemeen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Launched!

Om de geweldige duikplaatsen bij Umkomaas, Zuid-Afrika, te bereiken moet er eerst een ‘klein’ obstakel overwonnen worden. Floor Driessen zet zich schrap.

Umkomaas

Ik ben in Umkomaas, Zuid Afrika. Voor mij is het de eerste keer dat ik vanaf een grote RIB ga duiken. We varen nog op de rivier, maar ik voel me stoer, met mijn voeten in de footstraps en ondanks mijn wetsuit ook nog een dik oranje reddingsvest aan. Ontzettend geduldig en vervolgens kundig kiest de schipper de veiligste koersen om het segment van schuimende hoge golven van de zee voorbij te lopen. Zigzaggend brommen we over de golven. Halverwege keert hij terug, om het linksom nogmaals te proberen. Op een gegeven moment knallen we er ijlings maar bekwaam overheen! Het woest witgekleurde deel, vol bruis zijn we overgestoken. Ik voel me klein maar groots tegelijk.

Het wachten waard

Vervolgens scheren we met 2 x 85pk over het diepblauwe water, maar er staat een flink lange deining. De motoren blijven aan als we op de duikstek zijn: een loggerhead sea turtle peddelt rustig langs. Het liefst duik ik met hem mee de diepte in, wanneer ik inmiddels al 10 minuten groen aan het worden ben aan de oppervlakte. Maar de duik is het wachten waard: verschillende soorten zeenaaktslakken, een honeycomb murene, een prachtig gekleurde rotsbodem en salpen in de waterkolom! Als kers op de taart een ragged-tooth-shark! Thor, de dive guide geeft het signaal om de bodem te verlaten. Tijdens de safety-stop komt het groene gevoel weer op. Een bootgenootje heeft het zwaarder te pakken en voert letterlijk de visjes. Het is misschien niet het meest veilige, maar beide zijn we wel blij met de zoete lolly en een bekertje warme chocolade, terwijl we in ons blokvest naar de heiige zandkust stormen.

Hold on!

We minderen geen vaart op het stuk waar de golven beginnen te krullen. “Hold on!” schreeuwt Thor. Ik heb geen idee wat ik me moet voorstellen van de aankomende minuut, maar ik zet me schrap in mijn footstraps. We worden gelanceerd door de hoge golven!

Gewaagd en geweldig vind ik het, en het is veel te snel afgelopen. In no-time zijn we met een boot vol mensen en duikmateriaal op het strand geland. Ik had dit stukje informatie even gemist, terwijl ik met mijn hoofd buiten de tubes hing, denk ik. Dit special effect maakte de duikdag echter wel uitzonderlijk memorabel!

We zijn klaargestoomd voor een week Sardine Run!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief