Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Unieke beelden – Orka’s jagen op witte haaien

Een primeur! Voor het eerst werd vastgelegd hoe orka’s jagen op witte haaien langs de kust van Zuid-Afrika.

Wetenschappers in Zuid-Afrika hebben een onderzoek gepubliceerd met daarbij de – voor zover bekend – eerste footage van orka’s die jagen op witte haaien.

De opnamen die met een drone en vanuit een helikopter eerder dit jaar in Mossel Bay werden gemaakt, tonen een groep orka’s die een uur lang jagen op witte haaien en er meerdere doden.

“Dit gedrag hebben wij nog niet eerder zo duidelijk kunnen waarnemen, en al helemaal niet vanuit de lucht,” aldus Alison Towner, die als senior-haaienoderzoeker verbonden is aan de Marine Dynamics Academy in Gansbaai.

Het is niet voor het eerst dat de orka’s worden gelinkt aan de dood van witte haaien. In 2017 spoelden de karkassen van diverse witte haaien al aan – uit de bijtsporen kon worden afgeleid dat de dieren door orka’s waren gedood en dat hun lever met ‘chirurgische precisie’ was verwijderd.

Still uit video

Al in 2015 en 2017 werd vluchtgedrag van zevenkieuwhaaien (sevengills) en witte haaien waargenomen toen de orka’s Port en Starboard zich in False Bay ophielden, zo vertelt dr. Alison Kock, co-auteur van het onderzoek en marien bioloog bij South African National Parks (SANP). “De haaien trokken uiteindelijk weg uit hun natuurlijke habitat, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor zowel het ecosysteem als het haaientoerisme.

Dankzij de opnamen hebben de onderzoekers nu meer inzicht in hoe de witte haaien aan de orka’s proberen te ontkomen. De witte haaien, die behave de orka geen andere vijanden kennen, blijven dicht bij een naderende orka en cirkelen erom heen om het dier in het oog te houden – de strategie die pelsrobben ook toepassen wanneer zij door de witte haaien worden bedreigd. Maar in tegenstelling tot haaien die solitair jagen, werken de orka’s met elkaar samen en daardoor werkt de strategie van de haaien niet.

“Orka’s zijn buitengewoon intelligent en sociaal,” aldus dr. Simon Elwen, ook co-auteur van het onderzoek en verbonden aan Stellenbosch University. “Doordat ze in groepen jagen, zijn het buitengewoon goede roofdieren.

De orka met de naam Starboard is een van de vijf dieren die op video werden vastgelegd. Van orka’s is bekend dat ze leren van soortgenoten. De vrees bestaat dan ook dat wanneer dit gedrag wijder versporeid wordt, dit grote gevolgen zal hebben voor de populatie haaien langs de Zuid-Afrikaanse kust.

Klik hier voor de complete publicatie ‘Direct observation of killer whales predating on white sharks and evidence of a flight response’ door Alison V Towner et al.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief