Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Late lunch

Ik zit klem, en probeer in bijna nul zicht zinnige data op mijn leitje te schrijven. Zo’n eerste dag valt niet mee als Robbie je buddy is. Hij keert om en zal later zeggen: “If we wanted to continue there we would have needed to redecorate the cave”. Oftewel het past niet zonder het nodige breek- en sloopwerk.

Het begon allemaal zo rustig vanochtend. Een briefing voor het team met de doelen voor de komende tien dagen:

1) Verder gaan met de kaart van ons systeem. Er is al anderhalve kilometer gedaan, maar we hebben inmiddels meer dan twintig km grot. Een kaart maken is een hoop werk, veel meer dan afstand diepte en richting verzamelen wat we tot nu toe gedaan hebben.
2) Proberen connecties te vinden om losse stukken aan elkaar te plakken.
3) Verder exploreren, met name naar het zuiden en het noordwesten waar nog grote blinde vlekken op de kaart zijn.
4) Meer leren van de geschiedenis van de caves, met name de Maya tijd en de laatste ijstijd. Van beiden hebben we al veel resten gevonden, en dit keer hebben we Dante in het team, één van de weinige archeologen met een grotduikopleiding.

Na de briefing was het gedaan met de rust. De eerste kilometers kunnen we met een busje doen, maar daarna wordt het lopen. Met je uitrusting, en het is warm. Zeven kilometer over een goed pad, daarna verder over een trail. Ik ga met Robbie naar een systeem met de naam Ursus, het plan is een re-survey te doen van een stuk dat niet klopt, en proberen naar het noorden een nieuwe grot te vinden om Ursus aan te sluiten op El Puente.

Downstream is dus klein, heel klein. Maar upstream vinden we een nieuwe lead die min of meer de goede kant op gaat. Ook niet groot, we duiken hele stukken op onze zij, maar heel erg mooi dus het is jammer dat we om moeten keren. Drie uur gedoken, niet slecht voor een eerste dag.

Jammer dat de sleutel van het busje zoek is geraakt, de wandeling terug wordt een stukje langer. Met pijn in mijn voeten kan ik eindelijk aan mijn lunch beginnen, het is half negen in de avond…

Grotduiker Maarten van Baal is in Yucatan voor de derde editie van exploratieproject Vanilla Sky. Je kunt hem via zijn blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief