Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Back home… (1)

Locatie Plakias, Kreta

 

Vakantie! Ester en Jan zijn afgereisd naar Kreta. En natuurlijk wort er gedoken!

Na een late thuiskomst vrijdagnacht na de bekendmaking van de winnaars van het (O)NK en ZK is het zaterdag tijd om op pad te gaan. We gaan naar Kreta, voor ons een trip die we al voor de vijfde keer gaan maken en het voelt dan ook als thuiskomen als we midden in de nacht in Plakias aankomen. Bij ons appartementje worden we hartelijk verwelkomd door de eigenaren die we kennen van de vorige keren dat we hier verbleven.

Na een beetje uitslapen worden we wakker in de warmte en de zon, aangezien we nog geen boodschappen voor het ontbijt gedaan hebben gaan we buiten de deur ontbijten en melden we ons in de loop van de ochtend bij de duikschool Dive2gether die midden in het dorp zit. We worden begroet door Reinier Koblens die samen met zijn vrouw Meta en de zonen Paul en Erik hier een twaalftal jaar geleden begonnen zijn. In de loop van de jaren is het duikcentrum steeds verder gegroeid, van een klein kantoor naar een grotere organisatie maar waar je van harte welkom bent en er persoonlijke aandacht is voor iedereen. De koffie wordt gezet en we praten bij met Rein, het papierwerk vullen we alvast in en onze spullen geven we af zodat onze automatensets en vesten nog even gecheckt worden. Dat is hier vaste prik als je je eigen spullen meebrengt. We spreken af voor de volgende dag en gaan daarna richting het strand voor een paar uurtjes relaxen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De volgende morgen zien we de rest van de crew en begroeten we alle bekenden; we duiken vandaag vanaf het strand in de baai van Shinaria, een kleine baai waar je met de auto naar toe gaat, op ongeveer een kwartier rijden van Plakias. Omdat ze weten dat ik graag fotografeer (en er de ruimte voor is), is Walter vandaag onze gids samen met Jet, de andere duikers gaan met een andere gids mee. We maken onze sets klaar en gaan op het gemak in het water ons pak aantrekken; het is best benauwd. Na het doorspreken van de duik en het plan gaan we te water en duiken we onder. Het landschap is hier onder water een verlengde van de ruige rotskust boven water; ook hier heb je kloven en rotsblokken. We duiken langzaam en zien de nodige visjes die echter niet op de foto willen. Ik heb vandaag gekozen voor de 14-42 standaard lens op mijn camera omdat het landschap ook zeker interessant kan zijn om te fotograferen. Een kleine blenny trekt mijn aandacht, hij schiet een beetje heen en weer voor zijn holletje en is redelijk brutaal. Ik blijf hangen en het lukt me om hem op de foto te krijgen, hij poseert zelfs een beetje; de rest scharrelt om me heen op zoek naar andere leuke dingen. Walter wijst me op een mooie kokerworm en ook die kan ik vastleggen, ik probeer eens een ander standpunt; recht van voor in plaats van de zijkant en daardoor krijg je een wat hypnotiserend effect.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zie steeds meer leven om me heen, hoe langer ik kijk en zoek, platvisjes liggen in de bodem van hele fijne steentjes en camoufleren zich als de beste. Kleinere soorten schorpioenvissen, de ene na de andere zie ik liggen of wegschieten. Na ruim een uur komen we weer boven, we zwemmen het laatste stukje naar het strand en horen het ineens rommelen; er komt onweer aan; ik kijk over mijn schouder naar zee en zie een hele donkere lucht aankomen. Dat wordt snel spullen uit, opruimen en naar de taverna om de regenbui af te wachten. Terwijl iedereen snel zijn set afbouwt en spullen in de tas doet barst de bui los! Gelukkig staan we allemaal in ‘kleding’ die tegen water kan maar toch is het niet fijn, het komt met bakken naar beneden en het onweert steeds harder. Uiteindelijk rennen we naar de taverna waar we proberen een beetje uit de regen te blijven maar dat lukt niet echt. De gidsen hebben de laatste spullen bij elkaar gelegd en komen ook aangerend. We zouden hier toch al lunchen tussen de duiken door dus we bestellen wat te drinken en te eten en kijken naar de storm die over ons heen trekt; strandbedjes en parasollen waaien over het strand. Na de ergste regen komt Paul Koblens aan; even de situatie bekijken en plan de campagne bespreken met het team van Dive2gether; duik nummer 2 zit er hier niet meer in vandaag; terwijl we op het terras van de hoger gelegen taverna staan zien we de modder van de berg lopen, over het strand en zo de baai in; binnen 10 minuten is het blauwe water verandert in bruin water…. We kunnen nog wel naar Souda horen we, aan de andere kant van Plakias, daar zou het water nog wel goed zijn en het onweer is inmiddels voorbij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We gaan de spullen bij elkaar zoeken en de pickup weer inladen; onze tassen staan op een zeil maar ook daar staat het nodige water op. Ach, zo beleef je nog eens wat. We verkassen richting Souda waar de andere duikers heb zijn gegaan vanmorgen om een beetje een verdeling van duikers te hebben en pakken daar de boel opnieuw uit en bouwen onze sets op voor de tweede duik. Na een briefing gaan we weer het water in, dat voelt warmer aan dan de buitentemperatuur dus we hebben er zin in om onder te gaan, lekker dat warme water! We duiken langs de rand van de baai en gaan op zoek naar octopussen, die zitten er genoeg hier, mijn buddy gebaart dat hij een octopus ziet maar zelf heb ik er ook 1 gespot die wat makkelijker bereikbaar is. Ik ga op mijn gemak aan de gang om een leuke foto te krijgen maar deze heeft geen zin om zich veel te laten zien, zijn ogen komen wel uit zijn schuilplaats en hij houdt me goed in de gaten; toch lukt het me om een foto te maken. Ook hier scharrelen we lekker rond en op een gegeven moment zie ik weer een schorpioenvisje op een steen liggen; deze is niet schuw en blijft er prachtig bij liggen, ik kan de tijd nemen om een foto te maken en zelfs instellingen aan te passen zonder dat hij wegschiet. De terugweg neemt wel wat tijd in beslag, we zwemmen een heel stuk over een redelijk kale zandvlakte, ik zoek naar platvisjes maar kan niets vinden wat nog interessant is. Als we na ruim een uur weer boven komen, begint het net weer te spetteren…we gaan het water uit en bouwen onze sets snel af; na het omkleden laden we met zijn allen de truck weer in en gaan terug naar het duikcentrum waar we onze spullen spoelen en te drogen hangen. We worden door Paul verwelkomd met warme chocolademelk! Heerlijk, dat gaat er wel in na deze ‘natte’ duikdag zowel onder als boven water…Ondanks het niet gebruikelijke weer hebben we twee mooie duiken gemaakt en kijken we uit naar de duiken die we in de loop van deze vakantie kunnen maken; hopelijk ook met de boot maar dat zal even van het weer afhangen wat toch een beetje van slag is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief