Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – Rijnland lll

Een weekend op de Rijnland III ofwel relaxed duiken in de Oosterschelde. Stans deed het.

Datum 10 t/m 12 augustus 2012
Locatie Oosterschelde

Het is vrijdag 10 augustus wanneer ik aan het einde van de werkdag in mijn auto stap en zonder enig oponthoud naar de Oesterdam rijd. Ik ben vroeg, maar ben niet de enige. Daniël is er ook al, dus genieten we nog wat van de zon aan de waterkant. Zo tegen half 8 rijden we naar de calamiteitensteiger waar al snel de Rijnland lll aanlegt. We begroeten Joke en Frits en brengen onze spullen aan boord. Al snel komen de volgende waarna we iets na 8 uur uitvaren op weg naar de eerste duikstek dit weekend: Strijenham.

Frits geeft de briefing waarna we het water in springen. Het zicht is niet best, jammer, maar toch zien we 3 palingen, een flink aantal botervisjes, zeenaalden. Kreeften, krabben, steenbolkjes, ribkwalletjes, een babysepia, een pijlinktvis die het maar wat lekker vindt tegen onze lampen aan, een grote bot, een babyzeedonderpad en aan het einde van de duik enorm veel zagers die als gekken door het water heen schieten in het schijnsel van onze lampen. Max diepte: 7,4 meter, duiktijd 55 minuten. Water temperatuur ca 20 graden.

Na de duik komen de logboeken tevoorschijn, en kan Joke deze ook even inzien, en controleren of we allemaal wel medisch goed gekeurd zijn.

Op het dek is het goed toeven met de vele vallende sterren aan de hemel. Later op de avond komen de zakken chips en nootjes op tafel, zodat ook de inwendige mens nog wat verwend kan worden.

Zaterdag 11 augustus:
Duik 1 is op Ferry’s Favoriet, ook wel bekend onder de naam LG1. Het zicht is gelukkig veel beter dan gisteravond en we maken een relaxte duik van 55 min naar een max diepte van 8,6 meter. Deze duikstek is in één woord fantastisch! Het is duidelijk dat er momenteel meer slakken te vinden zijn dan ik normaal gewend ben. We vinden een slanke rolsprietslak, een flink aantal blauwtipjes, groene wierslakken, een roodgevlekte kroonslak en een bruine plooi slak.
Het is wel weer duidelijk dat wanneer ik geen onderwaterhuis voor mijn camera mee heb, we de mooiste dingen zien….

Duik 2 is op Boomkil, het zicht is nog beter dan bij de vorige duik. We driften lekker mee in de stroming en af en toe draaien we met de kop in de stroiming om wat te kunnen bekijken. Ook hier weer blauwtipjes. Ik heb nog niet eerder gemeld dat we heel veel hooiwagenkrabben in alle maten zien, wat zien dat een mooie creaties van moeder natuur! Onder de overhang op de terugweg zien we een kreeft die enorm groot is, zo groot heb ik er nog nooit een gezien… ook zien we aardig wat (gewone) heremietkreeften, al vind ik die beesten helemaal niet gewoon, ze zijn prachtig met die roodgestreepte poten! Duiktijd 53 minuten, max duikdiepte 10,7 meter.

Na deze duik is het weer chillen op het dek, we treffen het geweldig met het weer. Er worden oude herinneringen opgehaald aan de hand van liedjes en tv programma’s uit de jaren 70 en 80. Dolle pret alom!

Duik 3 wordt een echte driftduik, omdat we niet willen wachten op de volgende kentering. We driften van de Vuilnisbelt naar Het Tuttelhoekje (nooooooit van gehoord 😉 ) Weer blauwtipjes: zijn ze in de aanbieding dit jaar???? Zeenaalden, heremietkreeften en groene wierslakken. Aan het einde van de duik enorm veel prachtige zeeanjelieren in wit en oranje. Duiktijd 43 minuten, max diepte 7,9 meter.

Na het loggen nog een tijdje languit op het achterdek dat lekker warm is door de generator om de vallende sterren te bekijken. Opnieuw is dit een prachtig schouwspel, de sterren vallen alle kanten op met een enorme lichtstreep er achteraan. Zo op het water is alles zo goed te zien, omdat hier vrijwel geen lichtvervuiling is.

Na verloop van tijd zoeken we ons bedje op, op een enkeling na, die aan dek slaapt onder de heldere sterrenhemel. De nacht hiervoor hebben er meer aan dek geslapen, maar de ondergrond is toch wel erg hard…..

Zondag 12 augustus
We kunnen uitslapen, de kentering valt erg laat, wat een luxe zeg, dit heb ik tijdens vorige edities van mijn Rijnland lll weekenden nog niet meegemaakt.

Duik 1: We gaan duiken bij “de blokken” . We laten ons zakken naar de 15,1 meter en laten ons meevoeren door de stroming en scharrelen tussen enorm grote veenblokken, die ook af en toe wel prettig zijn om achter te blijven hangen zodat je niet in de stroming hangt en even lekker rond kunt kijken. Weer slakjes: dit keer een satijnslak die zich tegoed doet aan geweispons, natuurlijk weer blauwtipjes en groene wierslakjes. Na verloop van tijd komen we in de wasmachine terecht (draaikolk) die dit keer door het doodtij niet zo sterk is als de vorige keren dat ik hier gedoken heb en laten we ons meevoeren over de zandplaat. Nadat we even boven water gekeken hebben om te zien hoever we van de Rijnland lll zijn en besluiten nog 3 minuten door te driften en dan bij het schip moeten zijn merk ik tijdens het afdalen al na een halve meter dat het klaren niet meer lukt; einde duik dus. Niet erg, want de duik is toch al zeer geslaagd. Duiktijd 42 minuten.

Tussen duik 1 en 2 genieten we van de zon en springt een aantal het water in om te kijken of ze tegen de stroom in kunnen zwemmen. Ouderwetse waterpret!

Duik 2: De Fritsberg, een grote berg basaltblokken die door toeval door Frits is ontdekt. Deze berg is begroeid met de grootste spons in Nederland (of misschien wel de hele wereld) We zakken via de ankerlijn naar 14 meter en dalen dan nog een stukje verder naar 16,2 meter. Al snel vindt Daniël een roodgevlekte kroonslak van slechts enkele milimeters groot. Het zicht is goed te noemen en we kunnen lekker rondkijken. We komen niet verder dan de berg één keer rond terwijl we donderpadden, blauwtipjes, zeenaalden, een boompjesslak, hooiwagenkrabben en weer een giga kreeft (uiteraard ook een flink aantal kleinere exemplaren) en veel krabben en zeesterren zien. Op 14 meter vinden we het anker en/of de ankerketting niet meteen en stijgen langzaam naar de top van de Fritsberg (of op z’n Duits: Der Fritzberg) om daar een riedeltje te jodelen: Jodelatiehiee!!!! Tja we hadden afgesproken dat wanneer we de top zouden bereiken we wel even moesten jodelen, ik heb mijn haar niet voor niets in twee vlechtjes gedaan…. Tijdens de veiligheidsstop laat ik mijn boeitje op en na 3 minuten stijgen we naar de oppervlakte. Weer een super duik! Duiktijd 56 minuten.

Weer aan boord bouwen we de sets af en ruimen we onze zooi op. Ondertussen varen we weer naar de Bergse Diepsluis, de haven waar de Rijnland lll haar ligplaats heeft.
Joke heeft inmiddels alweer heerlijk eten bereid, zodat we niet met een lege maag de reis naar huis hoeven te aanvaarden. Na de afwas nemen we afscheid van Frits en Joke en bedanken we hen voor de goede zorgen en een geweldig weekend.

Inmiddels ben ik nog 47 duiken verwijderd van mijn 1212e duik die ik op 12-12-12 om 12.12 op 12 meter diepte op mijn huisrif in Vinkeveen wil gaan maken…. Dat moet lukken, ik ga zeer binnenkort nog een weekje duiken in Egypte….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief