Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Duiken met grijze verpleegsterhaaien – South West Rock

En dan nu tijd om te duiken! Vlak voor vertrek kregen we de tip om bij South West Rock te gaan duiken. Er schijnen veel grijze verpleegsterhaaien rond te zwemmen. Dat klinkt de moeite van het bekijken waard.

We maken direct kennis met de relativiteit van afstand; ‘in de buurt van Sydney’, blijkt 6 uur naar boven rijden. De dag van te voren zetten we onze wish-banger op het parkeerterrein van South West Rocks Dive Centre, klaar voor de volgende dag!

26fef6c01d

Het is slechts een kwartiertje varen naar Fish Rock, waar we gaan duiken. Het water is groenig van kleur, door het koelere water van de zuidelijke stroom. Dit zorgt voor veel voedsel in het water, dat weer grote dieren aantrekt. Vol verwachting duiken we onder. Nog geen 5 minuten later hangen we tussen minstens 20 grijze verpleegsterhaaien. Wat is dit een enorm gaaf gezicht! We hangen boven een rotsblok, naast de geul. De haaien blijven rustig heen en weer zwemmen en trekken zich niks van ons aan. Zo af en toe komen ze heel dicht langs ons zwemmen, zodat we alle details van de haaien kunnen bekijken.

Te midden van al deze grote haaien, zwemmen grote scholen ‘kleine’ vissen en verbergen zich op talloze plekken wobbegongs. Wobbegongs, of bakerhaaien, camoufleren zich het liefst op een stuk rots of de bodem. Met hun mooie vlekken patroon en platte lijf zijn ze in een oppervlakkige scout zo te missen. Eenmaal op onze radar, blijken ze overal te chillen. Op die rots daar beneden, op de plek waar die duiker haar hand neer wou zetten en, natuurlijk, vlak voor mijn neus.

5071dda231

Terug aan boord komen we bij met een warm drankje. Wat een goede start van ons duikavontuur is dit! We wisselen flessen voor de tweede duik bij Fish Rock. Het plan is om door de rots heen te zwemmen. In sneltreinvaart duiken we dit keer langs de haaien. We komen op een naar het lijkt doodlopend stukje rots. De gids vraagt of iedereen er klaar voor is, en draait zijn neus recht naar de rots. Als een sesam open u, splijt de wand van vissen uit elkaar om de scheur in de rots te laten zien. In de cavern verstoppen zich waanzinnig veel mooi gekleurde kreeften, die ons verwonderd aankijken. Hoog in de cavern spotten we een enorme zeebaars en een egelvis (Hanna’s favoriet!). Als we net de cavern uit duiken, zwemmen er nog twee kleine murenes naar ons toe. Kortom Fish Rock is een duikstek waar erg veel leven voor komt. Zeker de moeite waard!

~ Met dank aan South West Rocks Dive Centre voor het gebruik van hun grijze verpleegsterhaaien foto en cave profiel.
Foto wobbegong: Hanna en Xavier

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief