Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

La Palma: drie favorieten van Joost Claassen

Joost Claassen woont op het Canarische eiland La Palma en runt daar samen met Nanneke hun eigen duikschool. Hij neemt je mee naar zijn ‘achtertuin’.

Hij woont er alweer een tijdje! Zo’n 13 jaar geleden begon Joost samen met zijn vrouw Nanneke Boers het duikcentrum Casa de Buceo – duikhuis La Palma. Het Canarische eiland La Palma is nog steeds voor veel mensen een onbekende vakantiebestemming en daardoor ook niet zo bekend als duikbestemming, al hebben de nodige duikers Joost en Nanneke op ‘hun’ eiland weten te vinden! “La Palma staat ook bekend als het groene eiland en als ‘La Isla Bonita’. Misschien is het wel het beste bewaarde geheim van Europa. Hier is het altijd lente, hebben we geen massa-toerisme en leef je samen met de Palmero´s,” vertelt Joost.

Wat voor Joost het duiken rond La Palma zo mooi maakt, zijn de unieke landschappen van lava en basalt met enorm veel kleur en de grote biodiversiteit. “Mijn duikdagen zijn nog perfecter als de oceaan helemaal rustig is (Mar de Calma) en het zicht nog net iets beter is dan anders. Dan is het zweven, rondkijken en genieten. De landschappen komen dan nog beter tot hun recht.”

Maar wat zijn nu drie duiklocaties die je volgens Joost rond La Palma zeker niet mag missen?

Foto: René Weterings.

Malpique

“Malpique kan en mag niet ontbreken. Deze meest zuidelijk gelegen duikstek is misschien wel de meest iconische en spectaculaire van La Palma. De verscheidenheid aan landschappen met een aaneenschakeling van hoogtepunten maakt dat deze duik altijd bijzonder is. De toren van Malpique, de kruizen van Malpique, de drop-off, de diepe lavaboog, de canyon, de eilanden van basalt in het zwarte zand. Hier zien we regelmatig verschillende soorten roggen, bijzondere naaktslakjes (flabellinas) en na goed zoeken ook zeepaardjes.

De toren van Malpique, die geheel begroeid is met zwartkoraal, staat met de voet op 50 meter en de top ligt op 30 meter. Een prachtige diepe duik. De kruizen liggen op 17 meter diepte en dat maakt dat het voor iedereen een toegankelijke duikstek.”

El Pozito

“El Pozito is een zeer ondiepe duik aan de oostkant van La Palma. Deze duik kunnen we helaas maar zelden maken en dat maakt de duik hier nog wat specialer. De omstandigheden moeten perfect zijn om hier te kunnen duiken. Dus een hele rustige oceaan, weinig wind en het liefst met hoog water. Maar als je er dan kunt duiken, kom je in een labyrint van boogjes en tunneltjes. En ja, daar houden we van. De vele doorgangen maken de duik ook een beetje mysterieus en als je even niet goed oplet, zou je hier zomaar kunnen verdwalen. Dieper dan 10 meter komen we hier niet. De tunneltjes zijn de perfecte schuilplaatsen voor roggen en egelvissen.”

Foto: Patrick Kuperus

La Catedral

“De naam zegt het al, hier ga je een basaltwereld in met als hoogtepunt een tunnel van basaltwanden waarin je jezelf in een kathedraal waant. De gewelven komen door het invallende zonlicht prachtig tot leven. Maar dat is niet het enige. De duik begint met een mooie ondiep gelegen tunnel en verderop de route liggen nog meer lavabogen. Dieper dan 12 meter wordt het hier niet. En daarnaast is er natuurlijk van alles te zien aan leven.”

6 reacties

 1. Ik krijg er heimwee van! Heerlijke plek op deze aardbol…!

  REAGEREN
 2. Wat is de beste tijd om die kant op te gaan?

  REAGEREN
 3. Wij zijn er ook geweest en het was er prachtig.

  De zwart/ wit foto is trouwens door mij gemaakt. Ik zou het daarom waarderen als jullie mijn naam bij de foto plaatsen.

  Je kan het origineel terugvinden op mijn Instagram account: pisaster_diving

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief