Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Waar kun je duiken in Spanje?

Spanje is een groot land met veel duikgebieden. Wij zetten de belangrijkste gebieden op het vasteland en hun kenmerken voor je op een rij.

Costa Brava

Vanuit Nederland en België is de Costa Brava het dichtstbijzijnde Spaanse duikgebied. Voor de kust van het plaatsje L’Estartit liggen de Medes-eilanden, sinds 1990 een beschermd natuurreservaat onder water. Hier vind je ook scheepswrakken, perfect voor liefhebbers van wrakduiken. Maar het onderwaterleven is hier toch de grootste attractie. Grote zeebaarzen en scholen vis zijn altijd rond de eilanden aanwezig. Je mag er niet aan wal gaan maar snorkelen en duiken er omheen is toegestaan. Een populaire duik is die door de tunnel – je duikt dan onder het eiland door en komt uiteindelijk bij het standbeeld van een dolfijn.

Costa Blanca

De temperatuur aan de Costa Blanca is het gehele jaar door aangenaam – gemiddeld nooit onder de 12 graden. In de maanden juni tot en met oktober is de watertemperatuur meestal warmer dan 20 graden. De zee is het koudst is de maanden februari en maart met een gemiddelde van 14 graden Celsius. Het gebied van de Costa Blanca loopt van Denia in het noorden tot de hoogte van Murcia in het zuiden.

De zee is relatief rustig en er staat weinig stroming. Er zijn zandstranden en rots/grind stranden met over het algemeen een goede geleidelijke afloop in het water, wat het ook zeer geschikt maakt voor snorkelaars. Het onderwaterleven is zeker op de stukken met zeegras vrij divers. Je kunt er naast de vele vissen ook roggen, zeepaardjes, kreeften, octopussen en murenes tegenkomen.

Costa Dorada

De Costa Dorada is een 216 kilometer lange kuststreek in Catalonië. De streek bestaat zowel uit stranden als rotskust en begint ten noorden van Tarragona en loopt vanaf daar verder langs verschillende bekende (bad)plaatsen, waaronder Salou en Ampolla. Hier kun je bijvoorbeeld bij Cala Vidre mooie rotspartijen bezichtigen, gemakkelijk bereikbaar vanaf het strand tussen Tres Calas en Sant Jordi. Het gebied is zowel voor beginnende duikers als voor gevorderde duikers geschikt en er zijn zowel kant- als bootduiken te maken. Voor de kust van Tarragona werd de Dragonera in 1994 afgezonken als kunstmatig rif voor duikers. Dit meer dan 50 meter lange wrak is inmiddels schitterend begroeid. De combinatie van rotswanden, zandbodem met zeegrasvelden en wrakken maakt de duikplaatsen hier heel divers.

Andalusië

Je kan op veel plaatsen in Andalusië uitstekend terecht voor een duikvakantie, bijvoorbeeld in Almuñécar, la Herradura, Salobreña of Calahonda. In bijna alle kustplaatsen zitten duikscholen. De zee is prachtig en leuk voor zowel de beginnende als de gevorderde duiker. Onder water is de diversiteit aan leven groot. Van verschillende soorten vissen, waaronder grote zeebaarzen en soms zelfs maanvissen, tot naaktslakken, octopussen, murenes en anemonen. Je kunt er zowel ondiepe als diepe duiken maken.

Costa del Sol

De Costa Del Sol is een gebied in de provincie Alicante en geschikt voor beginnende en gevorderde duikers. Het gebied staat bekend om een mooi riffenstelsel, verschillende grotjes en tunnels, verbazingwekkend veel vis en met regelmaat mola mola (maanvis). In de zomerperiode van juni t/m september zijn er vrijwel dagelijks dolfijnen te zien. Onder water kun je onder andere schorpioenvissen, kleurrijke zeesterren, verschillende soorten baarzen en lipvissen, octopussen en naaktslakken vinden.

De Canarische Eilanden hebben een eigen pagina op DuikeninBeeld. Voor de Balearen is een pagina in de maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief