Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onverwachte vondst in potvis: ‘cadeautje’ van half miljoen

Een potvis die in mei aanspoelt op de kust van La Palma, blijkt een ‘cadeautje’ van zeker 500.000 euro waard met zich mee te dragen.

Een groep onderzoekers kwam naar het Canarische eiland om het kadaver te onderzoeken, schrijft The Guardian. Vermoed werd dat het dier aan een spijsverteringsprobleem was overleden, en dus werd de dikke darm van de potvis onderzocht. Onderzoeker Antonio Fernández Rodriguez voelde tijdens de sectie iets hards wat aan de darm plakte. Het was, aldus de onderzoeker, net een steen met een diameter van zo’n 50-60 centimeter en een gewicht van 9,5 kilogram. Hij wist meteen dat hij ‘goud’ in handen had, namelijk een grote hoeveelheid ambergris.

Lot uit de loterij

Slechts een op de honderd potvissen produceert het kostbare goed, dat ontstaat uit de kalkrijke schilden van inktvissen, het belangrijkste voedsel van potvissen. De harde delen van de inktvissen blijven achter in het darmstelsel en verworden tot het waardevolle ambergris. De potvissen scheiden het soms uit, waarna het aanspoelt op stranden. In dit geval was de brok ambergris zo groot dat de darm van het dier openscheurde. Met de dood tot gevolg.

Het onderzoeksinstituut zoekt nu een koper. Met het geld van de verkoop zullen slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in 2021 op La Palma geholpen worden.

Parfum

Ambergris (of ambergrijs of grijze amber) is erg gewild in de parfumindustrie. Het is namelijk een goede geurdrager. Dankzij ambergris blijft de geur van dure parfums zo lang hangen. En omdat de substantie schaars is, is de prijs heel hoog.

Archieffoto.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief