Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – La Palma deel 4/4

In een serie duikreports doet Aike Willemsen verslag in woord en beeld van zijn vakantie op La Palma. Dit  is het laatste deel: duiken en wandelen op een Canarisch  eiland.


Datum:  september 2016
Duiklocatie: La Palma

duikreport-call-to-action-350x85

Aike.Willemsen.Dans.Garnaal.260916.LaPalma-43631

Dag 11 (vervolg): Nachtduik Puerto Naos
We hebben hier eerder gedoken dus na een korte breefing lopen we via het strandje het water in, lampjes en aan genieten. Al snel zien we een grote zwarte zeehaas met haast, zwarte rotsen, zwart zand, dit gaat een top foto worden… we duiken maar snel verder. Onder een rots ligt een zaagbaars, mooie rode lippen, blauwe strepen op zijn wangen en absoluut niet bang. Centimeter voor centimeter kom ik dichterbij totdat ik op mijn camera zie hij beeldvullend is, hier doen we het voor!
Overal waar we kijken zien op oplichtende oogjes van de Atlantische dans garnaal, de naam geeft het al aan, ze gaan alle kanten op. Grappig op te zien! Sommige hebben blauwe eitjes die mooi afsteken tegen hun fel oranje lichaam.
Na 70 minuten dobberen we ondiep nog wat en er zitten veel zeeappels, wat me opvalt is dat ze stenen op hun stekels meeslepen, ze eten o.a. algen dus een snackje voor onderweg? We sluiten de dag af met een koud biertje aan de waterkant, het blijft genieten dat nachtduiken!

Aike.Willemsen.Malpique.Lavaboog.270916.LaPalma-43631Dag 12: Malpique
We rijden vandaag naar het zuiden voor 2 duiken bij Malpique. Lotte gaat op het strandje liggen en Agnes en ik gaan een diepe duik maken naar de lavaboog en de basaltzuil. We duiken 10 minuten uit en zien de boog in de verte opdoemen. Snel maken we diepte en op 35 meter komen we bij de boog aan, Agnes speelt voor model en ik zak nog wat dieper zodat de lavaboog wat mooier in beeld komt. Na een paar foto’s en een piepende duikcomputer wordt het tijd om onder de boog door de duiken naar de basaltzuil.
De basaltzuil is begroeid met zwart koraal dat takken heeft die wel iets weg hebben van mijn favoriete boom, de kerstboom. Ik probeer de hele zuil op de foto te krijgen maar daar is een fish-eye lens voor nodig, een goede reden om nog en terug te komen! Vooral het feit dat je de boog en de zuil uit het niets in beeld ziet komen maken dit een erg gave duik.

De tweede duik en tevens de laatste duik deze vakantie houden we lekker ondiep. Over het zand loopt een wit met zwart geringde zeehaas, opvallend dat we deze overdag zien, normaal zitten ze verstopt. De 25cm grote zeehaas hobbelt rustig voorbij en we duiken door naar de kruizen.

Aike.Willemsen.Flabelinna.270916.LaPalma-43631

Je raadt het al, de groothoeklens zit erop en het eerste wat ik zie is het mooie paarse slakje, $%$#@$^%%!!! Dan maken we er maar een zoekplaatje van, ik moet hem toch een keer op de foto zetten. Desondanks was ook dit weer een mooie duik.
We pakken nog een terrasje met zijn allen en Lotte en ik sluiten de dag af met een BBQ bij de ondergaande zon, lekker tot rust komen hier.

Aike.Willemsen.CalderaDeTaburiente.280916.LaPalma-43631

Dag 13: Caldera de Taburiente
De wekker gaat vroeg vandaag, we gaan wandelen in het hart van de erosie krater Caldera de Taburiente. Gelukkig gaan we de meeste stijgmeters met een taxi omhoog om vervolgens in 16 kilometer 850 meter te dalen. Het eerste deel gaat door een mooi pijnbos met geweldig uitzicht op de bergtoppen en diepe kloven. Na 2 uur komen we bij een beekje aan waar we de waterflesje weer vullen en even rusten.
We dalen 300 meter af via een stijl bergpad en op een splitsing kiezen we voor de expert route, hier is het pad 50cm breed langs een afgrond, we moeten dat wandelen toch een beetje spannend houden. Onderin de kloof gaan we van de route af om te kijken bij de Cascade de Colores, een gekleurde waterval. Niet te missen door het oranje beekje dat er naartoe loop en zeker de moeite waard door alle kleuren die het water heeft afgezet op de wanden. Zwembroek aan onder een waterval staan, daar doen we het toch voor en het is een fijne verkoeling.
We lopen weer richting de route en komen een paar sokken tegen, gevolgd door wat schoenen en een geel zwembroekje, het skinny dipping is begonnen. “Zo te zien is het water koud hè” hoor ik Lotte tegen een vent zeggen….. ik loop maar vast verder haha.
We lopen langs een dam met vermoedelijke een waterkrachtcentrale en volgen vanaf nu de rivierbedding, de route gaat af en toe het bos in maar volgens ons boekje is deze route mooier en ondanks het spring en klimwerk zijn we sneller dan de andere wandelaars die de route volgen. Na 7 uurtjes wandelen komen we terug op de parkeerplaats waar we in de taxi gestapt zijn. Normaal gesproken zijn wij niet van die wandelaars maar de natuur is hier zo mooi dat het echt de moeite waard is. Moe maar voldaan belanden we bij Restaurant Carmen, niet heel bijzonder maar we zijn toch te moe om lang te tafelen.

Aike.Willemsen.Zaagbaars.260916. LaPalma-43631

Dag 14: Sigaren
Vandaag gaan we op sigaren jacht. Er worden hier mede door Cubaanse invloeden erg goede sigaren gedraaid. We belanden in Brena Alta waar het Museo del Puro Palmero zit. In het sigarenmuseum is alle informatie te vinden maar wie het draaien van de sigaren zelf wil zien moet een straatje verder lopen, daar kun je het bij Puros Richard en Julio Puros terecht.
We rijden door naar Charco Azul, een van de natuurzwembaden van La Palma, door de ruige zee mag er in de meeste baden niet gezwommen worden maar het is er goed vertoeven. Op loopafstand zit een destilleerderij waar ze rum maken en ook hier lopen we niet met lege handen naar buiten.

De laatste dag van onze vakantie sluiten we af bij Tasca Catalina waar we weer verast worden met lekkere tapas en een goede fles wijn. La Palma was in 1 woord “GENIETEN” en zeker voor herhaling vatbaar en dat op 4 uurtjes vliegen van huis.

Dit bericht delen

Aike Willemsen

Geboren in de Achterhoek in 1984. In 2008 begonnen met duiken en in 2009 begonnen met onderwaterfotografie. Buiten fotografie hou ik ook erg van (duik)reizen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *