Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Ondanks de golfslag redelijk zicht

Datum 13-05-2013
Locatie Bergse diepsluis

Ik had al stokken voor de sepia’s gezet aan de Bergse diepsluis, maar ik wilde er nog een paar meer zetten. Hoe meer stokken hoe meer kans op sepia’s.

Althans dat denk ik en waarom aan de Bergse diepsluis zou je zo denken. Ten eerste omdat ik er in de buurt woon en ten tweede omdat je er altijd kunt duiken omdat je niet afhankelijk bent van getijde.

Afgesproken met Lia dat we rond acht uur aan de Bersge diepsluis zouden zijn, maar ik moest van te voren nog even wat lucht bijvullen. Omdat ik nog maar honderd bar in een fles had ik kwam aan bij het buiten vulstation in de buurt van de Bergse diepsluis en ik stuurde Lia een sms dat ik iets later zou komen omdat ik nog moest vullen en net dat ik op de knop verzenden drukte op mijn telefoon komt ook Lia de parkeerplaats van het vulstation aanrijden, dat is toeval vlug de duikflessen vullen en daarna richting de Bergse diepsluis gereden.

Als we aankomen rijden op de parkeerplaats van de Bergse diepsluis zie ik dat er een stevige wind staat en ik zie zelfs witte kopjes op de golven.

Als we op de parkeerplaats staan en ik de auto uitkom gaat het nog regenen ook ik zeg tegen Lia als het maar geen negen minuten duik word net als vorig jaar toen hadden we dezelfde omstandigheden en het zicht onderwater was zo slecht was dat we na negen minuten weer boven waren.

Ik besluit toch nog even aan het water te gaan kijken om zien wat het zicht onderwater is als ik daar aan kom ziet het er maar matig uit maar ik zie toch de bodem en voor mij is een meter zicht voldoende.

Als ik terug kom bij de auto spreek ik mijn twijfels uit over het zicht maar we gaan het toch proberen ik besluit mijn macro voorzetlens er op te zetten en kleine smalle snoots op de flitser te monteren ik wil nog wat dingen proberen met de macro voorzetlens en de snoots.

Lia heeft nog wat bamboe stokken bij om ergens onderwater weg te zetten voor de sepia’s ik had ook stokken maar die stonden nog thuis ik was ze helemaal vergeten.

We hebben ons omgekleed en de spullen zijn opgetuigd en we lopen naar het water ik loop het water in en ik moet me af en toe goed schrap zetten voor de golven maar het valt gelukkig allemaal mee als je elkaar even helpt is het allemaal niet zo moeilijk daar heb je buddy’s voor.

We gaan onder en het eerste stuk is het zicht niet zo goed maar net als we over de rand gaan word het een stuk beter ik sta er een beetje versteld van dat er zoveel golven zijn en toch redelijk zicht heb.

We hadden afgesproken dat we stokken eerst weg gingen zetten links van het platform en daarna de duik zouden vervolgen en weer gaat het niet helemaal hoe het zou moeten gaan we komen achterlangs bij het platform uit.

P5135417

We hebbendaar maar eerst even rond gekeken, een kleine dertig centimeter van de dahlia achter het platform kropen twee vlokslakken nu hoop ik dat ze de dahlia niet vinden anders is hij er geweest want een dahlia is een lekkernij voor een vlokslak.

P5135438

Nog even verder kijken rond het platform en het valt nu op dat er veel meer leven is zoals heel veel kleine platvisje en een paar groten, opvallend veel kleine zeenaaldjes in het roder wier en heel veel weduwe rozen die die hun tentakels zover mogelijk open hadden staan om zoveel mogelijk voedsel te vangen zo zijn deze anemonen op zijn mooist.

P5135414

Dan kom ik nog een paardeanemoon tegen op zes meter diepte aan de zijkant kun je de blauwe bolletjes te zien net onder zijn tentakel krans daar zitten netelcellen in de blauwe bolletjes worden zichtbaar als de paardeanemoon geprikkeld word.

Na een tijdje vind Lia een mooi plekje om de stokken weg te zetten en we besluiten nog even door te gaan naar links om te kijken of ik mijn eigen stokken nog terug kan vinden, na een paar minuten zie ik ook mijn weg gezette stokken staan we volgen het rijtje stokken om te kijken of er al actie te zien is, aan de nieuwe stokken zit nog helemaal niks de oude zijn helemaal begroeit met allerlei soorten leven zoals anemonen veel krabben zakpijpen zoals de druipzakpijp het lijkt net alsof er kaarsvet langs de oude stokken gezakt is.

Lia zet de laatste stokken in de buurt van mijn stokken en we besluiten om weer richting de trap te gaan en we gaan nu iets ondieper terug.

P5135412

Onderweg zie je dat het leven echt weer terugkomt na die lange koude periode ik zie twee kleine steenbolken zwemmen en heel veel grondels en als we op het eind van de duik komen en bijna boven zijn zwem je door een laag met duizenden zeedruifjes jammer dat door de golven het water niet stil hangt anders had ik er een filmpje van gemaakt.

Als we weer bij de trap zijn staat er nog steeds een flinke golfslag we gaan eruit en lopen terug naar de auto.

We wisselen de duikflessen en drinken nog een bakje koffie en maken ons op voor de volgende duik.

Lia weer bedankt voor een mooie duik.

P5135461

Duik 574, Maandag 013-05-2013, Bergse diepsluis, Nederland.
Ik ben 71 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:00 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was matig, ik ben maximaal 13 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief