Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Kunst onder water in Portugal

Op de zeebodem bij Praia de Santa Eulália in Albufeira, Portugal staat een onderwatermuseum, dat is ontworpen en met oude componenten van kolencentrales is vervaardigd door de bekende Portugese kunstenaar Vhils.

Foto: Nuno Sá
Foto: Nuno Sá

Het kunstrif is een samenwerking tussen energiebedrijf EDP en de Portugese kunstenaar Vhils. Het is de eerste onderwatertentoonstelling in Portugal.

De dertien stukken die op de zeebodem zijn geplaatst, zijn onderdelen die afkomstig zijn van drie kolencentrales van EDP in Spanje en Portugal, die nu zijn gesloten. Het energiebedrijf is de weg naar hernieuwbare technologieën ingeslagen en neemt afscheid van fossiele brandstoffen.
Vhils, wiens echte naam Alexandre Farto is, heeft de materialen verwerkt tot kunstobjecten die op hun beurt weer een ecosysteem voor onderwaterleven moeten gaan vormen. De tentoonstelling wordt dan ook bestempeld als een dialoog tussen kunst en natuur. Het hergebruiken van materialen is een handelsmerk van Vhils, wiens werken wereldwijd tentoongesteld worden, en sluit goed aan bij de filosofie van EDP.

Zeebodem

De kunstobjecten staan ongeveer een mijl uit de kust op een diepte van circa 12 meter. Wie gebrevetteerd is, kan hier een duik maken in – wat de makers noemen – het verleden én de toekomst. De tentoonstelling beslaat een oppervlak va 1250 vierkante meter en bestaat uit 13 objecten (8 metalen en 5 van beton). Het hoogste object is maar lieft 5,3 meter hoog – indrukwekkend!

Koralen

Om de groei van het ecosysteem te versnellen en onderwaterleven aan te trekken worden er koralen aangeplant. Deze zijn gekweekt in de Algarve in het kader van een lokaal project.

Duiken

Het is niet toegestaan om zelfstandig te duiken op deze duiklocatie. Dit moet via een van de officiële partners (klik!) rond Albufeira.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief