Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Amsterdam heeft een kunstrif

In het Amsterdamse IJ ter hoogte van het oude Marineterrein is een kunstrif geplaatst.

Het kunstrif, dat is ontwikkeld door het bedrijf ReefSystems in samenwerking met de Universiteit Wageningen en 600 kilo zwaar is, werd vanmiddag op de bodem geplaatst. Door verstedelijking en de bouw van sluizen worden veel van deze vis-migratieroutes geblokkeerd en neemt de biodiversiteit af. Voor Max Dijksta van ReefSystems reden om ook voor Amsterdam een kunstmatig rif te bouwen. De bedoeling is dat het rif onderwaterleven aantrekt en de biodiversiteit een boost krijgt.

Eind oktober plaatste ReefSystems in samenwerking met het havenbedrijf van Amsterdam ook al een kunstrif bij IJmuiden (zout water) en de Moezelhaven (brak water) in het kader van het Noordzeekanaalproject.  Door het installeren van kunstmatige riffen wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor lokale en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren.

DNA-onderzoek

De komende twee jaar onderzoekt microbioloog Reindert Nijland van de Universiteit Wageningen of de biodiversiteit ook daadwerkelijk is toegenomen bij het Marinetterein.  Hiervoor haalt hij DNA uit het water. Elke vis laat voortdurend DNA achter in het water, zodat zonder het leven boven water te halen, bepaald kan worden welke vissen hier allemaal voorkomen.

En mogelijk ten overvloede… het nieuwe kunstrif is geen duiklocatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief