Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Kan een walvis een mens inslikken?

In verhalen van heel vroeger komt het al voor: mensen die worden ingeslikt door een walvis. Maar kan dat echt? Moet je je als duiker of snorkelaar zorgen maken dat je door een walvis opgeslokt wordt?

Scubapedia_logo

Om een lang verhaal kort te maken: het is zeer onwaarschijnlijk dat je als duiker of snorkelaar in de bek van een walvis terecht komt.

Zowel bij tandwalvissen die vis en inktvis eten, als bij baleinwalvissen die plankton en krill uit het water filteren, staan mensen niet op het menu. En mocht je met heel veel pech (maar die kans is uitermate klein) in de bek van een walvis terecht komen, inslikken kan hij je niet. De keelopening van bijvoorbeeld een bultrug is simpelweg niet groot genoeg voor een mens – de opening is zo groot als de vuist van een mens en kan bij grotere prooien uitrekken tot ongeveer 40 centimeter. Daar kom je echt niet doorheen!

De enige walvis met heel grote keelopening is de potvis. Het dier kan wel 20 meter lang worden en heeft een keelgat waar reuzeninktvissen doorheen kunnen. Technisch gezien is het dan misschien mogelijk dat een potvis een mens inslikt, maar in de praktijk is het vrijwel onmogelijk. Ontmoetingen met potvissen zijn al uiterst zeldzaam en hoewel ze in alle oceanen voorkomen, leven de grote zoogdieren vooral in open zee, waar ze het grootste deel van de tijd op kilometers diepte doorbrengen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief