Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jos van Zijl- op zoek

Locatie Pannerden

Duikreporter Jos en buddy Hanny duiken onder op zoek naar nestjes van de rivierdonderpadjes. Gaan ze ze vinden?

Na zes en een halve week heeft mijn vaste buddy Hanny eindelijk haar pak weer terug. We besluiten om een duik in Pannerden te maken om te kijken of we al nestjes van de rivierdonderpad kunnen vinden. Vorig jaar rond deze tijd vonden we de eerste nestjes.

Na ons omgekleed te hebben lopen we naar het water en zo te zien is het wel helder. Vorige week was ik hier ook en toen had ik nog amper een meter zicht. We doen onze vinnen aan en duiken onder. Het zicht is nu veel beter en ik kan ongeveer 4 meter van me af kijken.

Na enkele meters zie ik al een donderpad tussen de stenen zitten en het lijkt wel of zij al wat dikker is en op zoek is naar een mannetje. Ik probeer haar te filmen maar ze is veel te snel voor mij. Een stukje verder zit er weer een en die blijft mooi liggen en ik kan hem even bekijken en filmen. De donderpadjes krijgen nu mooie kleuren, ik weet niet of dat iets met de paring te maken heeft maar het ziet er wel mooi uit.

donderpad

Op een steen zit ook een libelle larf en met een beetje kunst en vliegwerk kan ik er net bij om hem te filmen. Het lukt nog net maar na ongeveer 10 seconde krijg ik kramp in mijn hand door de raare positie en laat het erbij.

In mijn ooghoek zie ik Hanny wat foto’s maken en ze wijst mij een kreeft die naast een groot stuk steen zit. Ik kan hem mooi even filmen.

We zwemmen nog een stukje verder en zien nog wel wat donderpadjes maar nog geen nestjes. Het lijkt wel of er dit jaar ook minder donderpadjes zijn. Ik lees overal dat de natuur dit jaar iets voor loopt maar dat geld niet voor de rivierdonderpadjes 🙁

kreeft

Na 35 minuten heeft Hanny het koud en besluiten we om er uit te gaan. Nna het omkleden is er koffie met een koek. We spreken af om Zaterdag weer te gaan kijken of we dan wel eitjes kunnen ontdekken.

We zijn 35 minuten onderwater geweest en niet dieper dan 2,5 meter.

1 reactie

  1. Hoi Jos,
    je hebt mooie onderwaterfilms gemaakt, ik zou graag de lokatie willen weten van de plas in pannerden ik wil daar ook wel eens een duikje maken. vr.gr. Henk Heuveling.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief