Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Wrakduiken in Zeeland

Harde wind zorgt ervoor dat plan A niet door kan gaan. Maar plan B blijkt voor Duikreporter Dirk Van den Bergh voor een prachtige wrakduik te zorgen.

Vroeg uit bed, want ik moet om 08.15 uur bij de Zeelandbrug zijn om op de HW kentering te duiken. Afspraak met buddy’s Nick Lobé en Neletha van Oost. Ik ben eerst ter plaatse en heb mijn twijfels… Harde wind en redelijk wat golven op de kant. Wanneer Nick en Neletha aankomen hebben zij dezelfde impressie.  Over naar plan B dan maar? Dat is de Grevelingen. Kiezen tussen Den Osse en Scharendijke. Zuidoostenwind lijkt ons ideaal voor het Kabbelaarsrif!

001 Nick en Neletha bij bord-111546

De eerste duik van Nick was hier al op 01-11-1997! Toen was er nog geen sprake van wrakjes of reefballs … Sindsdien heeft hij er al veel gedoken en hij is dus de ideale gids om ons naar het wrak van “De Zeehond” te leiden. Het duikplan wordt eerst langs de reefballs en dan naar het wrak. Neletha gaat rechts van hem en ik links van hem duiken. Een strak plan toch?

Op weg zien we veel botervisjes, al zijn ze allemaal van klein formaat.

002 botervis-111546

Eens bij de reefballs valt het enorme aantal Noordzeekrabben op. Is dit hier de kraamkamer van de Grevelingen? Naast de levende exemplaren zien we ook veel verschalingen liggen. Het lukt me om een mooi detail te maken

2021-10-30 Kabbelaarsrif met Nick en Neletha-111546

Neletha spot een sepia en naar mijn verbazing doet zij (als fotograaf) teken dat ik eerst mag filmen. Ik heb al anders meegemaakt!

003 sepia-111546

Na de reefballs vindt Nick het wrakje zonder problemen. Ik was er nog maar één keer, in 2014 met mijn 44e duik, toen met buddy Lucienne Flipsen, een voor ons beiden memorabele duik. Echt benieuwd of er nu nog zo veel leven op zit, nu de Grevelingen verder lijdt onder het zuurstofgebrek. En ja hoor! Waarschijnlijk dank zij de instroom van de sluis.

En Neletha, als dank voor je royaliteit bij de sepia, deze kiek!

009 Neletha bij wrak-111546

Wat was dit toch weer een superduik in Zeeland! Bedankt buddy’s, Nick voor de guiding en Neletha voor de verstandhouding tussen fotograaf en videograaf! Oh ja, Neletha, ik hou je aan je woord om volgend seizoen in de buurt van Volendam te komen duiken (met overnachting hé :))!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief