Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Foto en film

Steven Stegeman – Timelapse experiment

Sommige fotografen maken veel foto’s. Steven Stegeman is videograaf, maar maakte 4418 foto’s gedurende 73 minuten! Het blijkt verrassend druk te zijn bij het wrak. Het resultaat zie je in deze video!


Datum: 17 juni 2016
Duiklocatie: Grasbroek

duikreport-call-to-action-350x85

Op een vrijdagmorgen om 10:00 uur stond een duik op het Grasbroek gepland. Een blik op de buienradar voorspelde die ochtend echter geen goeds. Veel zware neerslag en plaatselijk grote kans op een onweersbui. Even overlegd met mijn buddy en besloten geen risico te nemen met het onweer. Rond 10:00 uur blijkt het met de regen wel mee te vallen en het voorspelde onweer blijft ook uit. Een uurtje later blijft er weinig over van het voorspelde slechte weer en rij ik tegen maar even naar de plas om te kijken hoe de omstandigheden zijn. Het zicht lijkt goed en er zijn nog twee andere duikers die de voorspellingen hebben gevolgd en nu wel een duikje aandurven.
Dit lijkt me een mooi moment om een nieuw experiment met de GoPro uit te voeren: timelapse! Ik had vorig weekend al boven water een klein timelapse proefje gedaan door de camera in timelapse stand op een stoomtrein te monteren, en dat gaf best leuke resultaten. Met de timelapse functie wilde ik onderwater ook eens wat uitproberen. Dit leek me het ideale moment en locatie.
Ik liep al langer met het idee om de camera in de timelapse stand op het wrak bij de snoekbaars te monteren. Ik heb recent vrij veel gedoken op het Grasbroek en geniet dan telkens weer van deze mooie vis. De snoekbaars reageert altijd op de aanwezigheid van duikers en ik was benieuwd hoe zijn gedrag was als er geen duikers in de buurt zijn. Vandaag was dus een goed moment. Een doordeweekse dag en slechts 1 koppel duikers aanwezig. Dus niet het risico dat andere duikers alsnog het gedrag van de snoekbaars beinvloeden of met hun vingers aan je camera zitten die je onbeheerd op het wrakje achterlaat. Snel informeerde ik de andere van mijn plan en verzocht hen mijn camera met rust te laten. Geen probleem!
Eenmaal aangekomen in de buurt van het wrak werd het zicht steeds slechter. Gelukkig bleek het wrak grotendeels boven de thermocline en het slechte zicht te liggen. Aangekomen op het wrak werd ik meteen getrakteerd op een uniek schouwspel! Drie roofvissen bij elkaar: snoekbaars, snoek en een grote baars samen op het wrake. Snel de camera op de rand van de kajuit bevestigd en aangezet. Toen ik een rondje om het wrak zwom zag ik meteen dat de snoek vlak langs de camera zwom. Erg benieuwd naar de beelden en het gedrag van de snoekbaars!
Snel het water uit en hopen dat de camera mooie beelden zou schieten in de timelapse foto stand. Na 73 minuten was ik terug op het wrak om de camera weer op te halen. De camera stond nog vast op zijn plek en deed het nog. In het wrak zag ik de grootste baars die ik ooit heb gezien en de snoekbaars lag nog rustig boven op het dek. Nog even een paar rondjes rond het wrak gezwommen en vervolgens de camera gedemonteerd en het water uit. En toen snel naar huis om het resultaat te bekijken.
Het resultaat bestond uiteindelijk uit 4418 foto’s die gedurende 73 minuten gemaakt waren (1 foto per seconde). De beelden lieten dingen zien die ik niet had verwacht! De snoek kwam inderdaad twee keer mooi langs de camera en wat mooi om drie soorten roofvis bij elkaar te zien! Eve later zie ik ineens een donkere schim door het beeld komen. Even later kan ik het beter zien en blijkt het om een brasem te gaan. Brasems ben ik tijdens het duiken hier nog nooit tegen gekomen. Uberhaupt nog nooit een brasem tijdens het duiken gezien. Nu laten de brasems zich veel zien en ik sta versteld van de beelden! Ze cirkelen continu rond het wrak en duiken dan telkens naar benden naar het dak, scheren vlak langs de snoekbaars, en zwemmen weer omhoog. Geen idee wat de bedoeling is van dit gedrag. Misschien een visser of bioloog die hier meer over kan vertellen? Ik had in ieder geval geen brasem verwacht en dit is super leuk om te zien! De snoekbaars bleef overigens de gehele tijd rustig op zijn plekje liggen en kwam alleen in beweging als er duikers passeerden en een keer leek de snoekbaars een klein visje van het dek te plukken.
De 73 minuten heb ik teruggebracht tot een timelapse video van 5 minuten waarop dus continu wat te zien is. Ik denk dat ik in de toekomst nog wat meer met de timelapse stand ga spelen, benieuwd wat de onderwater wereld dan van zich laat zien!

5 reacties

 1. Dit vind ik echt zo leuk om te zien! Goed gedaan!

  REAGEREN
 2. Een snoek die zijn draai niet kan vinden 🙂
  Nee, zonder gekheid, leuk gedaan!

  REAGEREN
 3. voor een keer leuk maar hoef er geen hoofdfilm van te zien. een herhaling van zetten net als de de eentonige muziek

  REAGEREN
 4. gaaf experiment !

  REAGEREN
 5. Bedankt voor jullie reacties. Hoop binnenkort met mooi weer een vervolg sessie te doen met een iets andere camera positie, dichter bij de vissen.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief