Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Duiktrip Noorwegen deel 7

Een slakje van slechts enkele millimeters groot: dat is het doel van deze duik in Noorwegen. Duikreporter John Landa duikt bij Avik ‘voor de deur’.

Duik 907, donderdag 28-09-2017, Avik Noorwegen.
Deze morgen staat er een flinke wind we zijn niet met zoveel mensen bij het ontbijt want er zijn wat mensen doorgezakt afgelopen nacht en die hebben het laat gemaakt en liggen allemaal nog op hun bed.

02-lumishootJ9280161-56856

We maken duikplannen er gaat een groep met de boot naar een stek in de buurt in de luwte en ik ga hier het water in op zoek naar het slakje dat gisteren en eergisteren was gevonden op de duikstek voor de deur.

03-lumishootJ9280166-56856

De wind staat precies op de kant wat inhoud dat in het water aan de kant bezaait ligt met gele haarkwallen niet erg fijn maar ik wil wel duiken. Als we vanaf de waterkant het water inspringen moeten we eerst goed kijken waar alle kwallen liggen ik spring er precies tussen zodat ik niet geraakt word door de tentakels van de kwal.

10-lumishootJ9280218-56856

We zwemmen een soort slalom tussen de kwallen er hangen er honderden gelukkig worden we niet geraakt. We komen op de plek aan waar gisteren het slakje was gevonden helaas kunnen we het slakje van gisteren niet vinden. Wel zijn er heel veel huisjes slakken van een paar millimeter doorsnee ik ga wel helemaal los want toch zijn ze mooi om te fotograferen vooral als je die slurfjes en zijn tentakels op de foto krijgt. Ik zoek nog wat verder ik vind heel veel kleine bretel zakpijpjes van een paar millimeter groot ik ga weer helemaal los ik hang op zijn kop om aan de zijkant van het rotsblok te fotograferen.

11-lumishootJ9280199-56856

Af en toe kijk ik op of er geen gele haarkwal voorbij komt drijven en als er dan eentje voorbij komt drijven ga ik even opzij en ga weer verder waar ik mee bezig was. Ik heb het goed naar mijn zin en na 3 kwartier besluiten we op ons gemak terug naar de instap te zwemmen.

15-J9280186-56856

Heel de duik komen we haarkwallen tegen en ik houd ze goed in de gaten ik kijk naar links en naar rechts en naar boven ik draai mijn hoofd naar voren en bam ik zwem gelijk in zo’n tentakel van een kwal en dat prikkelt best wel kan ik zeggen.

17-J9280236-56856

Onderweg kom ik nog een heel kwalletje tegen wat zelfs lukt om op de foto te zetten en dat is niet makkelijk omdat hij vrij rond zwemt en erg klein is. We gaan verder en als we tegen het einde van de duik nog even in het kelp kijken vind ik een slak (dit was mijn eerste gedachten) maar het blijkt een platworm te zijn.

06-lumishootJ9280239-56856

Het kelp zit onder het stof en het is geen makkelijke opgave om hem goed op de foto te zetten de platworm is wit met zwarte strepen en op een geven moment werd hij bruin de platworm zit zo tussen die bruine bladeren dat de flitsers achter het blad verdwijnt zodat alles bruin word.

07-lumishootJ9280255-56856

Na dit gaan we eruit door de spanning van het vinden van die platworm is de jeuk van de kwallenbeet een beetje minder maar als ik bovenwater kom begint het toch weer flink te jeuken, het beste is er niet meer aan te komen maar dat valt niet mee, ondanks de kwallenbeet toch een mooie duik gemaakt.

04-lumishootJ9280202-56856

Ik ben ongeveer 72 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 10:30 uur te water gegaan, de water temperatuur was 15 graden, het zicht was redelijk goed, ik ben max. 7,2 meter diep geweest.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten